Наситена и разнообразна програма, посветена на Димитровден - празника Сливен,

...
Наситена и разнообразна програма, посветена на Димитровден - празника Сливен,
Коментари Харесай

С богата и тържествена програма Сливен ще отбележи своя празник

Наситена и разнообразна стратегия, отдадена на Димитровден - празника Сливен, е подготвила Общината за жителите и посетители на града.

Началото ще бъде обещано тази събота, 15 октомври, с ХVIII Международен шампионат по битка за кадети „ Стоте войводи “ . Спортната конкуренция ще се организира в зала „ Васил Левски “ от 9:00 часа.

От 11:00 часа в зала „ Сливен “, ще се организира гала по връчване на дипломите на приключилите студенти от специалностите „ Медицинска сестра “ и „ Акушерка “ на Филиал Сливен към Медицински университет „ Д-р Параскев Стоянов “-Варна.

Откриването на художествено-документалната галерия, отдадена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, е планувано за 18 октомври, от 17:00 часа в Република България „ Сава Доброплодни “. Събитията не престават с състезанието Мис „ Сливен “.

Той ще организира на 19 октомври в зала „ Сливен “. Началото е от 19.30 часа. Лъчове от разнообразни елементи на града и пл. „ Хаджи Димитър “, факелното шествие и гала за отбелязване на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, са проведени на 20 октомври, от 18:00 часа.

По мотив бележитата годишнина, по-късно, от 19:00 часа в зала „ Зора “, ще се организира концерт на разбъркан хор „ Добри Чинтулов “ и ОШИ „ Мишо Тодоров “ при НЧ „ Зора – 1860 “. В подтекста на честване на годишнината, на 21 октомври, от 10:00 часа в зала „ Май “, ще бъде открита научна конференция на тематика: „ Будителският XIX век на българите “.

Ученическият шампионат по баскетбол, волейбол и футбол за „ Купата на кмета “ ще се организира на 21 октомври от 9:00 часа. Участниците в другите типове спорт от шампионата ще играят в зала „ Васил Левски “, ОУ „ Елисавета Багряна “ и стадиона на комплекс „ Ника “.

Проявите за деня не престават с награждаване на участниците в обичайния училищен конкурс за рисунка „ Аз и моят град “. То ще се състои в къща „ Миркович “ от 11:00 часа.

Празничният концерт, отдаден на 125 години от основаването на НЧ „ Христо Ботев - 1897 “, ще стартира в 18:00 часа в зала „ Зора “. Концерт-спектакълът на Ансамбъл „ ПИРИН “, озаглавен „ Между девет планини “ ще се организира в залата на Драматичен спектакъл „ Стефан Киров “ от 19:00 часа.

Международният планински маратон „ Хайдушки пътеки “ събира феновете на спорта на 22 октомври, събота, в Природен парк „ Сините камъни “. В същия ден, в зала „ Васил левски “, от 10:00 часа, ще бъде даден стартът на Националната купа по спортни танци „ Туида “.

На 23 октомври, Градът под сините камъни ще бъде хазаин на Държавното персонално отборно състезание по спортни танци и „ Купа Сливен “. Мястото е зала „ Васил Левски “.

Празничен концерт събира обединенията при Военния клуб на 24 октомври. Началният час е 18:00 часа в залата на Военния клуб. Градската градина събира дребните поданици на Сливен на 25 октомври. Поводът е „ Куклен град - градът на детските фантазии “.

Началото е от 10.30 часа. Инициативата се осъществя с поддръжката на Общински фонд „ Култура “. Кукленото шествие „ Цветето “, с присъединяване на актьори от спектакъл „ Файъртър “, ще стартира от 17.30 часа и ще премине по бул. „ Цар Освободител “.

Събитията за деня не престават с гала по връчване на премиите на Община Сливен за 2021 година и 2022 година и церемониален концерт, отдаден на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов. Те ще се състоят в зала „ Сливен “ от 18:00 часа.

Вечерта ще приключи с концерт с присъединяване на групите „ Хоризонт “ и „ Мери Бойс Бенд “. На откритата сцена на пл. „ Хаджи Димитър “ те ще показват едни от най-хитовите си песни.

Началото е от 19:30 часа. По традиция, празничният Димитровден, 26 октомври, ще стартира с тържествена Света литургия в Катедрален храм „ Свети Димитър “ от 8.30 ч. По същото време, в къща-музей „ Добри Чинтулов ”, ще се състои обред по регистриране името на носителя на премията „ Добри Чинтулов ” в паметната лауреатска книга.

Тържественото съвещание на Общински съвет във връзка Димитровден ще стартира от 9.30 часа в зала „ Сливен “. Тържествената гала във връзка празника на града по традиция ще се състои на пл. „ Хаджи Димитър “ от 11:00 часа.

Празничният ден ще продължи с куест игра „ Аз предпочитам Европа “. Тя ще се организира в Градската градина от 11:30 часа. В 12:00 часа, откритата сцена на площад „ Хаджи Димитър “ ще посрещне детски и юношески фолклорни колективи от града.

В зала „ Сливен “ от 14:00 часа ще бъде показана „ Историята на Александър Велики и Дракона “ - театър на Театър на сенките. Откриването на Национална галерия изобразително изкуство - Сливен‘2022 ще се състои в Галерия „ Сирак Скитник “ от 18:00 часа.

В рамките на събитиeто ще бъде връчена и премията „ Сирак Скитник “. Били Хлапето и Дийп Зоун Проджект излизат на откритата сцена на централния градски площад в 19:00 часа. Там, 20:30 часа, с празнични фойерверки ще приключи и вечерта.

Програмата за Димитровден ще приключи с концерт с присъединяване на певицата Глория. Проявата ще се състои в залата на държавна такса „ Стефан Киров “ от 19:00 часа. Предвидените за децата атракциони в региона на стадион „ Хаджи Димитър “ ще бъдат налични за посещаване до 26 октомври.

Изложението на обичайни занаяти „ Българско е! “ по бул. „ Цар Освободител “, ще бъде намерено на 24 октомври и ще продължи до 26 октомври.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР