Наситен с празници: Кои светии почитаме през декември. Декември е

...
Наситен с празници: Кои светии почитаме през декември. Декември е
Коментари Харесай

Наситен с празници: Кои светии почитаме през декември


Наситен с празници: Кои светии почитаме през декември. Декември е един от месеците от годината, които са наситени с християнски празници. Православната черква уважава редица светии, а на 25 декември означаваме един от най-големите празници – Рождение Христово. Вижте кои са църковните празници, които се означават през последния месец от годината.
4 декември
На 4 декември църквата уважава света Варвара, която се приема за настойничка на умрелите от неочаквана гибел – тези, които са нямали време да се разкаят и причестят. В някои региони на страната света Варвара е одобрявана за настойничка на болните деца. Празникът се наричал още Женска Коледа, защото девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве. Този ден е претрупан с предричания в обичаите – по седенките се правили гадания коя госпожица за кой момък ще се омъжи.
5 декември
На 5 декември православната черква празнува св. Сава Освещени, построил в края на живота си голям брой манастири и лечебни заведения. Сава е обвързван и с плодовитостта, по тази причина на този ден бездетните булки изпълнявали обред, дружно с най-старата жена в дома. Предците ни изпитвали благоговение към св. Сава, тъй като вярвали, че „ засява “ заболяванията по хората, от там идва и изразът „ Варвара заварява заболяванията, а Сава ги разсява “.
6 декември
На 6 декември честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец, а празникът е прочут като Никулден. Свети Николай е уважаван като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Никулден е празник и на Бургас, чиито поданици са го избрали за собствен небесен настойник.
8 декември
На 8 декември студентите в България честват. Тази дата е обвързвана и с историята на СУ „ Св. Климент Охридски “. През 1903 година, когато Софийският университет (СУ) е единственото в България висше учебно заведение, университетският съвет на СУ взема решение да разгласи (20 ноември, 1903г.) 8 декември като празник на университета. Спрямо църковния календар точно тогава се е чествал Денят на Св. Климент Охридски.
9 декември
На 9 декември православната черква празнува зачатие на св. Анна, майка на Богородица. Св. Анна се счита за настойничка на брака, фамилията, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните дами. Българската православна черква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната гибел – на 25 юли.
17 декември
На 17 декември православната черква уважава св. оракул Данаил. Според националния календар в деня на оракул свети Данаил честват всички дами, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези, които имат дребни деца. Месят се питки и още веднъж се раздават, с цел да е плодовита годината. Името Данаил значи „ Божи съд “.
20 декември
На 20 декември православната черква уважава антиохийския свещеник св. Игнатий Богоносец, наказан на гибел поради християнската си религия. От този ден стартират коледните и новогодишните празници. Много е значимо какъв човек ще влезе пръв в къщата – добър или неприятен, тъй като съгласно националните вярвания от това зависи каква ще е цялата година. Който пристъпи пръв прага на дома, се назовава „ полазник “, домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда отпред на трапезата.
21 декември
На 21 декември православната черква уважава Света мъченица Юлиания. Имен ден честват Юлиан, Юлиана, Юлиян, Юлияна. Освен през днешния ден, хората с имената Юлия, Юлиян, Юлияна честват и на 16 юли, когато е православният празник на мъченица Юлия. Смята се още, че името е женска форма на мъжкото Юлиан.
22 декември
На 22 декември православната черква празнува св. великомъченица Анастасия. Според националното вярване, в случай че на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а в случай че вали – и през юни ще вали.
23 декември
На 23 декември, почитаме паметта на Св. Наум, един от най-близките възпитаници на славянските първоучители Кирил и Методий. Имен ден имат всички, носещи имената Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум. Наум израства в Мизия. Участва в Моравската задача на Кирил и Методий. По време на пребиваването си в Рим /в края на 867 или началото на 868 г./ е ръкоположен от папа Адриан Втори за духовник.

24 декември 

На 24 декември означаваме един от най-големите християнски празници – Бъдни вечер. Празникът Бъдни вечер е отдаден на дома, огнището, само че и на умрелите предшественици – роднини, които също се считат за част от фамилията. На този ден честват Евгени (означава благороден), Евгения, Женя, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.

25 декември

На 25 декември честваме Коледа. Рождество Христово, също познато като Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните празнуват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България.

26 декември

26 декември, вторият ден на Коледа е събор на Пресвета Богородица. След Рождество Христово вярващите се събират, с цел да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат респект на св. Богородица, родила Спасителя.

27 декември

На 27 декември почитаме паметта на св. Стефан. Това е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Със Стефановден се „ затваря кръга “ на остарялата година. Празнуват всички, носещи имената Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР