Насилникът се отглежда, защото детето копира моделите на поведение, които

...
Насилникът се отглежда, защото детето копира моделите на поведение, които
Коментари Харесай

Психиатър за случая с битото дете в Пловдив: Това е само върхът на айсберга, проблемът е много по-масов

Насилникът се отглежда, тъй като детето копира моделите на държание, които вижда. Това сподели доктор Веселин Герев - психиатър в " Денят стартира ". Поводът за коментара му е казусът с грубо измъчваното 5-годишно дете в Пловдив. Окръжният съд в Пловдив през вчерашния ден остави в ареста Петър Чернев, упрекнат в редовно малтретиране на 5-годишния наследник на своята другарка. Майката Стела Алексиева получи ново обвиняване, че не се е притекла на помощ на сина си, когато той е имал потребност.

" Това са случаи, които аз бих ги нарекъл " върха на айсберга ". Същинският проблем е доста по-дълбок и доста по-масов. През годините свикнахме толкоз с експанзията, че тя е част от нашето всекидневие. Има хора, които в случай че не проявят експанзия не броят деня за минал. Аз имам доктрина като експерт, че насилникът, агресорът се отглежда. Това са модели на държание, които се копират. В случая с пребитата жена - това дете, което гледа сега какви модели на държание ще усвои, когато стане младеж и когато стане възрастен? Ако е момиче, то ще стане наложително жертва на принуждение, в случай че е момче, ще стане приключен принудител. Това е по този начин, тъй като при развиването на душeвността на децата, те копират държанието на възрастните и привикват да позволяват проблемите си тъкмо по този метод, по който го вършат възрастните ", сподели доктор Герев.

" До такива неща се стига, когато един принудител не бъде охулен, наказан и понесъл ударите на закона. Обикновено жертвата е принудена да напусне жилището си. Понеже постоянно приказваме за мъж принудител и жена жертва на принуждение, през последната година наклонността се обръща . Една госпожа тренира бойни изкуства, главата на мъжа й е станала боксова круша. Той е доста прочут и го е позор да признае какво се случва у дома. Това са психическите настройки, срамът че си понесъл физическият тормоз и психическото отвращение, че си жертва на принуждение. Когато жертвата не подаде сигнал за издевателството, това окрилява насилникът и той става още по-брутален и по-циничен в дейностите си. Обявил съм война на насилието във всичките му форми и приканвам да няма толерантност към насилието от обществото и от всяка персона ", сподели психиатърът.

Той акцентира, че в Пловдив има център за настаняване на жертви на принуждение и той се запълва непрестанно с доста хора.

" Когато станем неволни очевидци на някакво принуждение на улицата, нормално не се обаждаме, тъй като се тормозим да не си навлечем пакост и гнева на агресора, който в този миг е доста емоционален - първо работи, след това мисли ", добави доктор Герев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР