Насилието в онлайн пространството е нараснало значително след публикуването на

...
Насилието в онлайн пространството е нараснало значително след публикуването на
Коментари Харесай

СЗО: Всеки шести ученик е ставал жертва на кибертормоз

Насилието в онлайн пространството е повишено доста след публикуването на отчета през 2018 година Настоящият отчет включва данни в интервала от 2018 година до 2022 година

 

Около 15 % от учениците към този момент са се сблъсквали с кибертормоз. От записаните 12% в отчета през 2018 година делът на жертвите измежду момчетата се е нараснал до 15 %, а измежду девойките – от 13 % на 16 %. Един на всеки осем възпитаници на възраст сред 11 и 15 години показва, че към този момент е тормозил някого в цифровото пространство.

Докато в отчета от 2018 година 11% от момчетата са отбелязали, че са тормозили някого в цифровото пространство, в този момент този дял е повишен до 14 на 100. При девойките този % се е нараснал от 7 % на 9 %.

 

Документът се концентрира най-вече върху моделите на тормоз и принуждение измежду децата и младежите. В него са оценени данни на над 279 000 младежи. За задачите на изследването на здравното държание при деца в учебна възраст, на всеки четири години се изследват деца на възраст сред 11 и 15 години. Последното изследване през 2021 и 2022 година се организира в 44 страни и райони в Европа, Централна Азия и Канада.

Докладът постановява също така, че броят на случаите на тормоз в учебните заведения е останал релативно постоянен. Около 11% от учениците са споделили, че са били унизени в учебно заведение, а 6%, че са тормозили някого в учебно заведение. Това държание е по-често срещано измежду момчетата (8 %), в сравнение с измежду девойките (6 %).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР