ООН казва, че груповото насилие, изнасилванията и безнаказаността се влошават в Хаити

...
Насилието на банди в Хаити ескалира и се разпространява от
Коментари Харесай

Насилието на банди в Хаити ескалира и се разпространява от столицата Порт-о-Пренс през центъра на страната до други два големи града, Гонаив и Кап-Хаитиен, със значително увеличение на убийствата, отвличанията и изнасилванията през последните няколко месеца , каза шефът на ООН в доклад, разпространен в сряда.

Генералният секретар Антонио Гутериш каза в новия доклад до Съвета за сигурност на ООН, че са регистрирани 2728 умишлени убийства между октомври 2022 г. и юни 2023 г., включително 247 жени, 58 момчета и 20 момичета.

Продължаващото нарастване на убийствата се дължи на до появата на бдително движение, известно като „Bwa Kale“, в столицата през април, което преследва бандите, каза той. Ръководителят на ООН също съобщи за увеличение на отвличанията за откуп през това време с 1472 докладвани, въпреки че каза, че действителният брой е почти сигурно по-висок, тъй като семействата често не съобщават на властите за изчезнали членове от страх за безопасността на жертвите.

Членовете на бандата също продължават да използват сексуално насилие, включително колективно изнасилване, „за да тероризират населението под контрола на съперничещи банди“, каза Гутериш, посочвайки 452 случая на изнасилване, съобщени през периода октомври-юни.

Докладът на генералния секретар за напредъка към постигане на ключови показатели в резолюцията на Съвета за сигурност, приета миналия октомври, която наложи санкции срещу лидер на мощна банда, беше издадена, докато членовете на съвета преговаряха за нова резолюция на ООН, която ще разреши на многонационални сили извън ООН, водени от Кения, да се борят с бандите. Дипломати казаха, че резолюцията се очаква да бъде гласувана по-късно тази или следващата седмица.

Политическата нестабилност кипи в Хаити след все още неразкритото убийство през 2021 г. на президента Жовенел Моис, който беше изправен пред протести, призоваващи за оставката му заради обвинения в корупция и твърди, че петгодишният му мандат е изтекъл.

Нарастващ гангстерски контрол над капитала

Бандите станаха по-мощни след убийството му и Гутериш каза, че сега контролират или упражняват влияние върху 80% от Порт- столичния район на Au-Prince и техните насилствени дейности са се разширили особено в централната долина Artibonite и регионите на големите градове Gonaives на северозапад и Cap Hatien на север. Той каза, че безразборните атаки са разселили почти 130 000 души.

Гутериш каза, че е имало малък или никакъв напредък по критериите в резолюцията от октомври: съдебна система, която може да се справи с бандите и свързаните с престъпността дейности, постепенно намаляване на насилието между бандите, подобрения в правата на човека, намаляване на незаконния трафик на оръжия и финансови потоци, както и увеличаване на конфискациите на оръжие.

Вашите банди „са претоварили вече слабите национални институции, включително съдебната система, националната полиция и дирекцията на администрацията на затворите“, той каза.

„Корупцията остава ендемична“, безнаказаността остава всеобхватна и 84% от затворниците в хаитянските затвори са в предварителен арест и условията, пред които са изправени, са „тревожни“, каза генералният секретар. А неотдавнашна проверка отмени сертифицирането на около една трета от съдиите и прокурорите в страната „поради липса на морален интегритет, невалидни удостоверения или незаконно освобождаване на престъпници“, каза той.

Полицията е безсилна

< p>Полицията не успя да се справи с могъщите банди въпреки увеличението на бюджета им, каза Гутериш, и те „се борят с непрекъснато намаляваща работна сила поради оставки, уволнения, пенсиониране и смъртни случаи по време на изпълнение на задълженията“. Докато 714 нови полицаи бяха избрани през декември, 774 служители, представляващи повече от 5% от силата, са напуснали през първите шест месеца на тази година, каза той.

През последната година, каза генералният секретар, положението с правата на човека също продължи да се влошава, с ескалиращи бандитски атаки, включително използването на снайперисти по покривите „за безразборно стрелба по хора, извършващи ежедневните си дейности“.

В някои случаи бандите атакуваха цели квартали, стреляйки безразборно с оръжия, „горейки живи хора и екзекутиращи лица, възприемани като противопоставящи се на тях“, каза той.

Откакто резолюцията за санкциите беше приета миналия октомври и въпреки целенасоченото оръжейно ембарго, каза Гутериш, „експертите оценяват, че незаконният трафик на оръжия и боеприпаси е продължава неотслабващо поради лошия граничен контрол, ограничения капацитет за изземване и слабите системи за управление на оръжията. и повечето са от Съединените щати и си проправят път към членовете на бандата чрез посредници.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР