Нашите усилия в момента са насочени за постепенното възстановяване на

...
Нашите усилия в момента са насочени за постепенното възстановяване на
Коментари Харесай

Министър Ангелкова във Варна: Работим за постепенно възстановяване на бранша

Нашите старания сега са ориентирани за последователното възобновяване на сектора при прецизно съблюдаване на всички ограничения и условия на здравните управляващи. Това сподели през днешния ден във Варна министъра на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на сектора от Варна и Добрич.

Благодарение на напъните на държавното управление и навременно взетите ограничения, сега сме в обстановка, в която можем да си позволим последователното възобновяване на работата на бранша, добави тя.
По време на срещата беше коментирана настоящата обстановка в бранша, подготовката за летните месеци и ограниченията, които би трябвало да се съблюдават при предлагането на туристически услуги, поради пандемията от COVID-19. Тя обясни новите съответни условия на страната към сектора, които от през вчерашния ден са факт.

Получихме късно вечерта напътствията и още не бяхме осведомени с тях, споделиха пред „ 24 часа “ хора от сектора.

Новите указания към сектора бяха по-различни, от тези, които авансово познавахме като план. Това разясниха още пред „ 24 часа “ представители на бизнеса след срещата. Всеки хотел самичък ще дефинира лимитите си по какъв начин да уплътни размера си, е един от отговорите на Ангелкова към хотелиерите на въпроса по какъв начин тъкмо да се работи. Сред най-важните тематики, повдигнати от сектора на срещата е дали ще падне Данък добавена стойност при туропеторските услуги. Към момента тази тематика не се разисква, безапелационна бе Ангелкова.

Как да действат градските хотели без градини е едно от питания на бизнеса, които все още са останали без отговор. Пред бизнеса Ангелкова изрази вяра, че скоро ще има облекчения в посока конферентен и конгресен туризъм. Кой ще заплаща карантината в хотела на инфектиран посетител, е друго от питанията, сложени по време на срещата.

За да стартираме деен летен сезон от 1 юли, е належащо да се съблюдават прецизно всички ограничения, напомни тя. Ситуацията е извънредно динамична и с цел да няма непотребна нечиста сделка и поради многото незнайни в бранша, всичко това, което предвиждаме е към днешна дата. Зависи от епидемиологичната конюнктура в страната. Важно е по какъв начин се движи кривата и по какъв начин се съблюдават ограниченията, с цел да продължим напред, добави Николина Ангелкова.

Всички желаеме да се върнем към това, което сме правили, което никога няма да е същото в бранша, освен в България, само че и в Европа и в света. Ангелкова напомни, че през вчерашния ден Европейската комисия даде рекомендации защо да предприеме бранша, с оглед ограничение на разпространнението на на Коронавирус 19 и по връзките на обновяване на пътуванията в границите на съюза.

Като най-важни от тях тя дефинира реципрочността на ограниченията. По предписание на премиера всички отраслови министри, които имат отношение към сектора са в тясна съгласуваност и разискват според от епидемиологичната конюнктура по какъв начин тъкмо да се възстановят пътуванията в границите на Евросъюза. Според Ангелкова най-лесно налично предвид на автомобилния превоз това да стане с нашите най-близки съседи. Идеята е да може да има единни стандарти на пътешестване. Именно това коментирахме на срещата с сектора, който напълно зависи от това по кое време и по какъв начин ще стартира придвижването в границите на Евросъюза.

Тя напомни, показаните през вчерашния ден публично инструкции по какъв начин да действат хотелите и заведенията. Те към този момент са публично одобрени и са качени на уеб страницата на министерството. Тези инструкции са динамични, акцентира тя. Всеки оператор и дружество би трябвало да реши дали може и желае да работи по отношение на тях. За да може да бъде улеснен браншът, ще бъде продължен до края на годината периода за категоризация на хотелите. Тя напомни и идната мярка във връзка с субсидирането на чартърните полети. Това ще ни даде конкурентно преимущество пред останалите страни на туристическия пазар, акцентира отрасловия министър. Най-важното от напътствията към хотелиерите е в случай че посетител на хотела бъде открит с ковид, няма да бъде карантиниран целият хотел.

В момента отрасловото министерство чака от концесионерите на плажовете оферти за понижение на цените на чадъри и шезлонги. Идеята е концесионните такси да се понижат съразмерно на цените на плажните такъми. Ангелкова напомни и плануваните промени във връзка с разполагането на чадъри и шезлонги – за един чадър с два шезлонга се плануват 20 квадратни метра повърхност.
Предстои новите промени за плажовете да бъдат признати до 23 май.
На срещата с туроператори, хотелиери и притежатели на заведения от Североизточна България участваха и представители на здравната ревизия в морския град, ОД на Министерство на вътрешните работи, представители на дирекция „ Туризъм “ към Община Варна, както и регионалния шеф на варненска област, Стоян Пасев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР