Нашите предци издигнаха и развяха гордо това знаме, защото избраха

...
Нашите предци издигнаха и развяха гордо това знаме, защото избраха
Коментари Харесай

Радев: Нашите предци издигнаха и развяха гордо това знаме, защото избраха пътя на саможертвата

Нашите предшественици издигнаха и развяха гордо това знаме, тъй като избраха пътя на саможертвата. Те поеха към безсмъртието, водени от свещения блян да живеем като един народ в общо, свободно и без значение родно място. Това каза държавния глава Румен Радев на тържествената заря-проверка в гр. Разлог по случай 120 години от експлоадирането на въстанието.

От " Фокус " публикуваме без редакторска интервенция словото на главнокомандващия: 

За мен е чест да бъда с вас, с цел да отбележим дружно героичната 1903 година От Илинден, през Преображение и Кръстовден, преди 120 години македонските и тракийските българи написаха своята незабравима епопея на свободния дух. Резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надвишиха надалеч неговите непосредствени политически и военни цели и рамките на епохата. То се трансформира в ослепителен знак на българския дух и остава нравственото знаме на нашата битка за истина и за човешки права.

Нашите предшественици издигнаха и развяха гордо това знаме, тъй като избраха пътя на саможертвата. Те поеха към безсмъртието, водени от свещения блян да живеем като един народ в общо, свободно и без значение родно място. В кървавите дни на въстанието Разлог се трансформира в център на Серския революционен окръг. Още вечерта на 14 септември тук стартира дълго чаканата борба за независимост и самостоятелност. Десетки умират, доста повече са прокудени и търсят избавление зад границата. Неслучайно и летописецът на въстанието Христо Силянов разказва този край като едно от многото лобни места на Македония и като едно от дребното, над които изгря свободата. Въпреки че е опожарен и ограбен, Разлог не губи вярата в справедливата идея за българското национално единение. Градът, където доста пъти отекваха стъпките на апостола Гоце Делчев, посвети близо 100 от своите синове на Македоно-одринското опълчение и възторжено посрещна жадуваното обединяване с майката-родина.

Искам през днешния ден да благодаря на всички вас – жителите на Разлог, по тази причина че пазите жив загатна за високата цена на свободата и продължавате да тачите нейните знаци, герои и мъченици. Родовата памет тук още помни истории, като тази за тихата всеотдайност на разложката майка Магдалина Юрукова, дала двама братя и четирима от синовете си пред олтара на отечеството. Имената на всички, оставили ярка, светла следа в ориста на своя край не просто са изписани по множеството монументи, само че те се пазят в сърцата на поколенията.

Искам да ви уверя, че светлото дело на вашите предшественици няма да бъде забравено, тъй като и през днешния ден ние черпим сили от тяхното геройство и мъжество, с цел да отстояваме градивното родолюбие, нашите обичаи и българската държавност.

Поклон пред героите на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание!

Да живее България!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР