Нашите човешки предци са обикаляли Земята още преди 6 милиона

...
Нашите човешки предци са обикаляли Земята още преди 6 милиона
Коментари Харесай

Най-старите находки в света, според които Гиза и Стоунхендж ...

Нашите човешки предшественици са обикаляли Земята още преди 6 милиона години, само че кое е най-ранното място, съдържащо археологически доказателства за тяхното битие?

Оказва се, че има две места - едното в Кения, а другото в Етиопия - които се смятат за претенденти за най-старите археологически обекти в света съгласно няколко учени с опит в праисторическата археология и антропология, показани от Live Science.

Въпросът кой е най-старият археологически обект в света е „ тематика, която неотдавна разделя археологическата общественост “, отбелязва Йонатан Сале (Yonatan Sahle), старши учител по археология в Университета на Кейптаун в Южна Африка.

Първото място, наречено " Ломекви 3 " (Lomekwi 3), съдържа кости на хоминини (групата, която включва нас Homo sapiens и нашите непосредствени предци), както и каменни артефакти и се намира на невисок рид в Западна Туркана, Кения. В изследване, оповестено през 2015 година в списание Nature, откривателите оповестяват, че посредством датиране на седиментите, където са открити артефактите, са пресметнали възрастта на обекта на към 3,3 милиона години. Находките „ бележат ново начало на известните археологически находки “, написа екипът учени в публикацията на списанието. Инструментите евентуално са основани от Афарски австралопитек (Australopithecus afarensis), хоминин, който е бил публикуван в района по това време.

Мястото се намира в гориста околност на дребен рид близо до езерото Туркана. Възможно е Australopithecus afarensis да е употребявал каменните принадлежности, с цел да разчупват ядки, както написа екипът в публикацията.

" Ломекви 3 е най-старият прочут археологически обект в света ", декларира Джейсън Луис (Jason Lewis), помощник-директор на Института за басейна на Туркана и съавтор на публикацията.

Джереми Де Силва (Jeremy DeSilva), доцент по антропология в колежа в Дартмут, който не е взел участие в проучването, също счита, че " Ломекви 3 " е най-старият прочут археологически обект, само че означи, че не всички учени са съгласни. „ Ломекви е спорен и някои от нашите сътрудници бе са уверени в древността на тези принадлежности “, отбелязва пред Live Science Де Силва.

Всъщност редица скорошни публикации „ слагат под въпрос положението на артефактите в Ломекви 3, потвърждавайки, че някои от артефактите в действителност не са открити в подтекст, в който възрастта на артефактите може да бъде избрана “, изяснява Дейвид Браун (David Braun), професор по антропология в Университета „ Джордж Вашингтон “. С други думи, артефактите може да не са на същата възраст с отложенията, в които са открити.



Джонатан Сахле (Yonatan Sahle) от Университета на Кейптаун е един от съмняващите се в шампионата на находките Ломекви 3 в археолози.

" За доста от нас - в това число и за мене - недвусмислените доказателства за най-старите археологически събития идват под формата на каменни оръдия на 2,6 милиона години от Гона ", която се намира край река Када Гона в Афар, Етиопия, декларира Сахле. Резултатите от датирането за Ломекви 3 са противоречиви, означи той и има съществени подозрения, че останките, открити на това място, датират от 3,3 милиона години.

Изследването в Ломекви 3 е оповестено относително неотдавна, до момента в който проучването в Гона е оповестено в преди няколко десетилетия и е издържало университетския надзор, акцентира Сахле.

„ Изводите, направени върху хронологичния и поведенчески подтекст на археологическите сбирки [от Гона], произтичат от десетилетия проучвания и затова са издържали тестването на времето “, отбелязва Сахле.

Каменните принадлежности в Гона може да са направени от австралопитек гархи (Australopithecus garhi), човешки предшественик, живял в Източна Африка преди към 2,5 милиона години. Вкаменелости от типа са открити наоколо до каменни оръдия на труда и те може би са били един от първите човешки предшественици, които са правили комплицирани каменни принадлежности, отбелязва уеб страницата на плана на музея Смитсониън Human Origins.

„ Твърденията за " Ломекви 3 " не бяха съответно демонстрирани, когато бяха оповестени и нямаше предоставени нови доказателства, макар няколко добре премислени рецензии към първичното известие в Nature “, разяснява Тим Уайт (Tim White), съдиректор на Центъра за проучване на човешката еволюция в Калифорнийски университет, Бъркли.

И съгласно Уайт Гона има най-хубавите недвусмислени доказателства за това, че е най-старият археологически обект.

От друга страна, някои учени поддържат концепцията, че " Ломекви 3 " е по-стар от Гона.

Рик Потс (Rick Potts), шеф на програмата Human Origins на Смитсониън, е уверен, че Ломекви 3 " е най-старото място със солидни доказателства, че е удряно с камък по камък ", което значи, че това е най-старият обект, който има каменни артефакти, направени от човешки предшественици. Той отбелязва, че каменните артефакти в " Ломекви 3 " наподобяват разнообразни от тези, открити в Гона. Те са по-груби и може въобще да не са били употребявани като принадлежности. Каменните артефакти в Ломекви 3 " демонстрират непохватно строшаване на камъните, в това число огромни, дебели люспи с неправилна форма, които биха могли да бъдат инцидентни странични артикули от удрянето - с каква цел, сега никой не знае ", написа Потс, отбелязвайки, че хората в " Ломекви 3 " може да не са създавали принадлежности, а по-скоро са удряли камък о камък по незнайни аргументи. Дори в случай че артефактите от " Ломекви 3 " не са били употребявани като принадлежности, те въпреки всичко ще се смятат за артефакти, основани от хора.
Трети претендент?
Професор Браун е на мнение, че в случай че бъдещата работа на терен не може да разсее терзанията по отношение на датировката на " Ломекви 3 ", вторият му избор за най-древен археологически обект ще бъде Леди-Герару в Афар, Етиопия, който датира от към 2,8 милиона години.



В Леди-Герару откривателите са разкрили частична хомининова долна челюст със зъби и са я датирали, като са изследвали възрастта на околната наслойка, през 2015 година

Сахле показва подозрения по отношение на датировката на този обект, заявявайки, че той може да е доста по-млад от 2,8 милиона години и че Гона е мястото с най-хубавите недвусмислени доказателства.

Независимо кой от тези археологически обекти е най-старият, спрямо тях и пирамидите в Гиза (които са на към 4500 години), и Стоунхендж (на към 5000 години) са доста млади.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР