Нашите братовчеди от другата страна на Осогово имат политически елит,

...
Нашите братовчеди от другата страна на Осогово имат политически елит,
Коментари Харесай

Д-р Войн Божинов: Политическият елит на Скопие просто не иска да стане част от ЕС

" Нашите братовчеди от другата страна на Осогово имат политически хайлайф, който просто не желае да стане част от Европейски Съюз. Или ще стане част от Европейски Съюз, когато му бъде позволено от Белград. Елитът в Скопие е рожба на елита в Белград и не трябва да ни учудва, че ръководещите край Вардар задържат темпото с слагането на неизпълними условия към българската страна. А в случай че ние ги осъществим, то ще станем очевидци на национално изменничество ".

Това съобщи историкът от Българска академия на науките доктор Войн Божинов в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него, формираната с Договора за добросъседство историческа комисия не е изпълнила задачата си – да реши проблемите в областта на историографията сред България и РСМ.

" 5 години по-късно освен нищо, а нещата поемат в противоположната посока и не се вижда излаз от задънената улица ", отсече историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му към този момент сме станали очевидци на едно такова " малко " национално изменничество с поставеното на Скопие изискване да бъдат вписани българите в северномакедонската конституция.

" Фактически приехме нещо, което е неприемливо, а точно – тезата на македонизма, че сред по този начин наречените северномакедонци и българи има разлика, а това не е по този начин ", безапелационен бе историкът.

Д-р Божинов счита, че " груповият Запад " натиска извънредно съществено България да смъкна ветото за участието на РСМ в Европейски Съюз.

" Намираме се в един геополитически разлом. Светът не е същият и няма да бъде същият. Очевидно груповият Запад натиска нашето държавно управление и посредством вътрешни сили, партии, фондации и неправителствени организации се прави всичко допустимо да се направи отстъпка от наша страна. Просто национално изменничество ", уточни той и добави с убеденост, че е било дадено на Скопие приемане в Европейски Съюз до края на френското председателство.

" Добре че част от държавното управление се възпротиви и имаше изострен публичен дисонанс. Може би и сработи възприятието за самозапазване у ръководещите ", посочи доктор Божинов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР