Нашето време няма да роди Ботев, но вярвам, че мнозинството

...
Нашето време няма да роди Ботев, но вярвам, че мнозинството
Коментари Харесай

Радев във Враца: Нашето време няма да роди Ботев

Нашето време няма да роди Ботев, само че имам вяра, че болшинството от нас носи в себе си част от духа му и ще отхвърли конформизма. Това сподели във Враца президентът Румен Радев, който взе участие в тържествената гала в чест на Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. „ Да се приказва за Ботев е мъчно, тъй като той е споделил всичко за нас. Дори и най-болезненото – че у нас „ свестните смятат за луди “. Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в пердах за независимост и го е потвърдил със ориста си. Затова и през днешния ден сме тук, пред паметника на Ботев “, съобщи Радев откакто одобри строя на участниците в тържествената заря- инспекция.

Държавният глава уточни, че почитта рядко се показва с думи. „ Но няма по-силен, по-вдъхновяващ знак на поклонение към поколенията български герои от онази минута, в която всички притихваме в общественост на размисъл и примирение. Днес почитаме Ботев и починалите за нашата независимост. Правим го от сърце, вършим го по традиция. Но свободата не е традиция “, сподели още той и акцентира, че свободата е борба, позиция, отговорност, а постоянно и всеотдайност.

„ Героичните жертвени генерации извоюваха свободата, щастливите генерации я наследяват, слабите генерации я разпиляват. Ние актуалните българи имаме тежък дълг – ние сме в дълг към тези безсребреници, които изгладуваха и изстрадаха фантазиите си за почтена и самостоятелна България. Онези немили-недраги, които бяха в емиграция, отхвърлени постоянно даже и от свои, само че сгрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, тъй като и през днешния ден постоянно избираме пътя на емиграцията – без значение дали надалеч от родината или вътре в себе си “, съобщи Радев.

Президентът уточни, че нашето време няма да роди Ботев. „ Той е исполин от друга ера. Вярвам обаче, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев, че болшинството от нас ще отхвърлят конформизма, че носим геройство и темперамент да въздигнем отечеството си там, където заслужава да бъде. Ето за какво Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. Той е нашата опция да преоткрием неспокойния национализъм и парещото възприятие за правдивост.

Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи. Поклон пред починалите за свободата на Отечеството. Да живее България “, приключи речта си Радев.

Отбелязването на годишнината от подвига на Христо Ботев и неговите четници стартира в ранния следобяд в местността „ Йолковица “ край Враца, където е лобното място на поета-революционер. Там се състоя поклонение и групово осъществяване на негови стихове от възпитаници и студенти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР