Нашето рационално западно мислене приема вирусите, предизвикващи грип и други

...
Нашето рационално западно мислене приема вирусите, предизвикващи грип и други
Коментари Харесай

Йоги чай - всички ползи и как се прави

Нашето рационално западно мислене приема вирусите, предизвикващи грип и други инфекции, като нахлуване извън, което изненадва организма и го поваля ненадейно.

Източната медицина има по-различно виждане за зимните инфекции. Те се одобряват като неизбежно зло, което идва в тъкмо избран миг, нужен, с цел да се вгледа човек в себе си. Най-старата лечебна процедура - Аюрведа, търси повода за всяка болест в самия човек.

Грипът, като такава, също е резултат от поведенческа конструкция на индивида и след това като нейна изява на телесно равнище. Грипните вируси поразяват първо хората със слаб имунитет. Според Аюрведа той е обвързван директно с водата и нейната мощ - оджас, което в превод значи безусловно ресурс от сила. Той е по-малък при непоследователни дейности, безредни мисли и неконтролируеми стремежи. Те се явяват най-прекия път към заболяванията.

 Ползи от йоги чая при простуда

Като лечебна процедура на 5 хиляди години Аюрведа е създала набор от разнообразни лечебни средства, които да възвърнат салдото в тялото и да оказват помощ за справяне с инфекциите, в частност с най-често срещаната през зимата - простудите и грипа. Те са елементарни и евтини, само че доста ефикасни. Правят се елементарно в домашна среда и са безвредни.

Използваните съставки са естествени, естествени и добре познати. Като най-хубаво средство против хремата е прочут джинджифилът. Използва се коренче, а не прахуляк, тъй като надробен, той губи огромна част от лечебните си качества. Най-ефикасен е, когато е комбиниран с други естествени съставни елементи.

Едно от тези удивително положителни съчетания в по този начин нареченият йоги чай. Той съчетава 5 съставки, известни със своите сгряващи свойства - джинджифил, черен пипер, канела, кардамон и карамфил.

Отделно всяко от тях има и противовъзпалителни, антивирусни свойства и работи очистващо против отрови, които неизбежно се натрупват при заболяване. Срещу грип и простуда тяхното комбиниране е мощно целесъобразно.

Как да си приготвим йоги чай?

 Йоги чая се прави с карамфил

За да се подготви чаша чай от 250 мл, са нужни 300 мл вода. Чаша чай се подготвя от:

- 3 цели части от подправката карамфил;

- 4 шушулки кардамон;

- 4 зърна черен пипер;

- 1 пръчка канела;

Във водата се поставят трите карамфилчета и се оставя да кипне. Веднага по-късно се прибавят всички други съставки. Ври 10-15 минути, а по-късно се прибавя 1 супена лъжица черен или зелен чай. Може да се добави чай ройбос, вместо черен или зелен, с цел да придаде повече усет и да ускори действието на чая.

Чаят се вари още 1-2 минути и се прибавя 1 чаша прясно мляко, което би трябвало да е охладено при прибавянето му. Оставя се да заври и щом кипне, се смъква от котлона.

Прецежда се и се подслажда с мед. Йоги чаят се пие охладен. При грип и простуди се прибавят няколко резена свеж джинджифил.

Има ли противопоказания за прилагане на йоги чай?

Не бива чаят да се пие дружно с аспирин, тъй като лекарството разрежда кръвта, а джинджифилът има същите свойства. Ако въпреки всичко използването на аспирин е целесъобразна, чаят и аспиринът е добре да се взимат с разлика най-малко 2 часа.

Препоръчва се да се подготвят най-малко 4 чаши от този здравословен чай по едно и също време, с цел да стигнат за 1 ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР