„Нашата позиция е ясна – ние искаме от правителството в

...
„Нашата позиция е ясна – ние искаме от правителството в
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Искаме Северна Македония да спазва договорите, които подписва

„ Нашата позиция е ясна – ние желаеме от държавното управление в Северна Македония да съблюдава договорите, които подписва “.

Това съобщи вицепремиерът, министър на защитата и ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов по време на конференция "Западни Балкани ". Важният интернационален конгрес бе проведен онлайн от фондацията за европейска промяна New Direction, вицепрезидент на която е членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти и заместител ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

„ На 1 август 2017 година България подписа контракт за другарство и добросъседство. На база на този контракт беше дефинирано какво да се направи по противоречивите въпроси. Известно е, че няма по какъв начин да бъдеш действителен претендент член на Европейския съюз, в случай че имаш нерешени проблеми със своите съседи.

Македония подписа два контракта – с България през 2017 година и с Гърция през 2018 година И до момента в който договорът с Гърция беше изпълнен в границите на 1 месец, то по контракта с България не е изпълнено безусловно нищо.

Въпреки това през 2018 година България се съгласи и Македония стана член на НАТО. Минаха още две години и ние виждаме, че държавното управление в Скопие възприема българската позиция не като достойнство, а като уязвимост. Може би част от политическия хайлайф в Скопие счита, че може да подписва контракти без да ги съблюдава. Аз ще им кажа, че договорите сред субектите на интернационалното право се подписват, с цел да се съблюдават “, сподели Каракачанов.

Той съобщи, че вратата за започване на договарянията не е затворена.

„ Винаги сме подчертавали, че разширението на Европейските структури и НАТО на територията на Западните Балкани е значим детайл от европейската сигурност. Но това не може да бъде за сметка на българския народен интерес. И в случай че някой си фантазира, че може да пренебрегне интереса на една държава-членка в името на ползите и най-много на ината на една страна кандидат-член, не е прочел добре самия европейски контракт и се е объркал много съществено “, съобщи вицепремиерът.

Каракачанов беше безапелационен, че позицията на България не е несъгласие.

„ Не бих нарекъл позицията на България налагане на несъгласие. В никакъв случай. Ние не постановяваме несъгласие на Македония. Казваме, че отлагаме свикването на първата междуправителствена конференция, на която ще стартират договарянията с Република Северна Македония.

За това има доста аргументи. Нашите другари, бих споделил нашите сънародници в Македония и по-скоро техният политически хайлайф дотам повярва в силата на лобизма, че смяташе, че България ще бъде притисната от по-големите страни и в съответната обстановка от Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз, да не прави обструкции и да се съгласи със започването на договарянията.

Проблемът обаче не е толкоз в това ненужно самочувствие, което в последна сметка се оказа пагубно за външната политика на Скопие, а фактът, че в Северна Македония считат, че могат да подписват контракти без да ги съблюдават “, сподели Каракачанов.

„ В името на справедливостта би трябвало да отбележим, че македонският министър председател Зоран Заев поставя старания и има предпочитание да се откри компромис, само че може би не му доближава поддръжката от неговите политически симпатизанти и елита на неговата партия. Онзи ден той, споменавайки, че отлагането на македонското участието в Европейския съюз, визира всички народности в Македония.

И ги изброи – македонци, сърби, хървати, албанци, власи, в това число и 3-те хиляди бошняци. Пропусна обаче да спомене една националност, която исторически съществува в Македония - и това се българите. Над 120 000 жители на Република Северна Македония са и българи. Защото имат родственици в България, тъй като назовават себе си българи и са се самоопределили като такива. Но той ги пропусна “, сподели Каракачанов.

Той съобщи, че експанзия има освен към България, само че и към Гърция и други прилежащи страни.

„ Ако ние в този момент допуснем тази страна в този тип да влезе в Европейския съюз, тя ще съставлява проблем за националната сигурност на всички европейски страни “, съобщи министърът на защитата.

Според него македонският политически хайлайф е считал, че може да влезе в НАТО и Европейския съюз без да направи промяна на „ тази досегашна, югославска, белградско-московска политика по отношение на България “.

„ Проблемът не е това, че на част от популацията е наложена някаква нова еднаквост. Проблемът е, че тази нова еднаквост се постанова с подправяне на българската история. Кражба на история и разногласия за герои от по-близки и далечни времена е имало и сред други страни, има и в този момент.

Кражбата на българската история, нейното подправяне и изкривяване на обстоятелствата обаче се употребява за основаване на някаква нова македонска еднаквост, само че и да се постанова ненавист по отношение на българите, българския народ и България като страна “, съобщи Каракачанов.

Той подсети, че България е първата страна, която през 1991 година признава независимостта на Република Македония и посочи, че за тези 30 години постоянно сме помагали на Република Северна Македония.

Според него не се влага задоволително в информиране на Западните ни сътрудници.

Красимир Каракачанов направи и историческа ретроспекция на протичащото се на Западните Балкани през последните 2 века.

В конференцията „ Западни Балкани “ присъединяване взеха още вицепремиерът и министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, европейският комисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел,
депутатите от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов и Александър Сиди, евродепутати, политици и интернационалните специалисти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР