Наш учен откри нов вид животно в мрачните пещери на

...
Наш учен откри нов вид животно в мрачните пещери на
Коментари Харесай

В пещерите на Туркменистан български учен откри нов вид животно

Наш академик откри нов тип животно в мрачните пещери на Туркменистан. Съществото е едвам няколко милиметра, белезникаво и с дълги антени, само че това изобретение трансформира досегашните вярвания за еволюцията на флората и фауната в пещерите в Азия, показа проф. Павел Стоев.
" Откритието бе резултат на интернационална експедиция, извършена през 2015 година, която целеше да изследва един от най-непознатите райони – планината сред Афганистан и Туркменистан. Идеята беше да помогнем на туркменистанското държавно управление да кандидатства за листата на ЮНЕСКО ", изясни Стоев пред Bulgaria ON AIR.

Откривателят на непознатото до момента насекомо описа още, че основната пещерна система била с дължина 57 километра, а към нея имало още няколко от по 10 км.
" Логистично беше доста мъчно да се стигне до някои пещери. Поради това използвахме клопки и атрактант, защото пещерните животни имат доста мощни сетива. Именно по този начин уловихме насекомото ", разясни проф. Стоев.

" Много съм удовлетворен, че международни медии отразиха откритието ми. Много е прелестно някой да оцени научния ти труд. Подготовката на експедицията лиши над година и половина, защото в настоящ Туркменистан е доста мъчно да се провежда нещо сходно. Следващите ни старания са ориентирани към Китай ", добави още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР