Населението на страната ни намалява драстично. Това показват данни на

...
Населението на страната ни намалява драстично. Това показват данни на
Коментари Харесай

Търсят се преброители за националното преброяване на населението

Населението на страната ни понижава фрапантно. Това демонстрират данни на Националния статистически институт, а с какъв брой тъкмо и кои са районите, които са се стопили, ще стане ясно откакто завърши идното национално броене в края на месец септември.

Започна набирането на преброители и контрольори, а искащите могат да подадат заявки в общините по места. Изискванията към тях са да имат най-малко приключено приблизително обучение, като доброволци могат да бъдат и студенти, и работещи хора.

" Самото броене стартира от 7 септември 00:00 часа. Най-напред то ще бъде електронно, всеки ще може да се преброи и това електронно броене продължава до 17 вечерта, като от 18 към този момент преброители, които ще броят по места, които не са се преброили електронно ", изясни Емилия Илиева – Началник отдел " Статистически проучвания – Благоевград “.

Само българите, които са краткотрайно отсъстващи от страната, ще бъдат броени, а тези, които са в чужбина за по-дълъг интервал от време или са с непрекъснато местопребиваване там, ще бъдат броени към популацията на страната в която се намират. Същото важи и за чужденците, които обитават в нашата страна както и за българи преместили се да живеят в други градове в страната.

" Тоест в случай че са в друго обитаемо място в страната или в чужбина, само че в период не повече от едно година ", съобщи Емилия Илиева.

Националното броене би трябвало да завърши до 3 октомври. То се прави на всеки 10 години, а за повторно ще бъде и онлайн на уеб страницата на статистическия институт.

Репортаж на Али Мисанков, Димитър Балджиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР