Населението на Китай е намаляло през миналата година. Това се

...
Населението на Китай е намаляло през миналата година. Това се
Коментари Харесай

Населението на Китай намалява: Рекордно ниска раждаемост, а работната сила застарява


Населението на Китай е намаляло през предходната година. Това се случва за първи път от 6 десетилетия, демонстрират формалните данни, представени от Агенция Франс Прес.

Най-многолюдната страна в света е изправена пред надвиснала демографска рецесия

Страната с 1,4 милиарда поданици е с рекордно ниски равнища на раждаемост, до момента в който работната ѝ мощ застарява. Наблюдава се бърз спад, който съгласно анализаторите може да спъне икономическия напредък и да окаже напън върху напрегнатите държавни хазни.

Към края на 2022 година популацията на страната е 1 411,75 млн. Души, което е с 0,85 млн. души по-малко по отношение на края на 2021 година, показват от Националното статистическо бюро в Пекин.

За финален път популацията на Китай е намаляло през 1960 година, когато страната се бори с най-тежкия апетит в актуалната си история, породен от пагубната селскостопанска политика на Мао Дзедун.

През 2016 година Китай приключи строгата си " политика на едно дете ", наложена през 80-те години на предишния век заради опасения от претъпканост, а през 2021 година стартира да позволява на двойките да имат по три деца.

Това обаче не съумя да обърне наклонността на демографски спад.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР