Насекомите по света отиват към изчезване, което застрашава да доведе

...
Насекомите по света отиват към изчезване, което застрашава да доведе
Коментари Харесай

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Насекомите по света отиват към изгубване , което заплашва да докара до " пагубен срив на естествените екосистеми ". Това демонстрира първият световен теоретичен изчерпателен обзор по тематиката, оповестява английският в. " Гардиън ".

Повече от 40 % от типовете инсекти са в крах, а една трета са застраш3ени, е открил анализът. Скоростта на изгубване на насекомите е осем пъти по-бърза от тази на бозайници, птици и влечуги. Общата маса на насекомите спада със стряскащите 2,5 % на година, демонстрират най-хубавите налични данни, което допуска, че те могат да изчезнат в границите на едно столетие.
 Тръмп анулира възбрана за потребление на пестициди, свързани с измирането на пчелите
Тръмп анулира възбрана за потребление на пестициди, свързани с измирането на пчелите

Решението на управляващите съставлява огромна опасност за създанията

Планетата е при започване на шестото всеобщо изгубване в историята си, като огромни загуби към този момент бяха обявени при по-големи животни, които са по-лесни за проучване. Ала насекомите са най-разнообразните и изобилни животни, надвишаващи човечеството със 17 пъти. Те са от " решаващо значение " за вярното действие на всички екосистеми, акцентират откривателите, като храна за други същества, опрашители и преработватели на хранителни субстанции.

За колапс на популациите на насекомите неотдавна беше обявено в Германия и Пуерто Рико, само че новият изчерпателен обзор изрично демонстрира, че рецесията е световна. Изследователите излагат заключенията си в извънредно твърди термини за рецензирана научна публикация: " Тенденциите (при насекомите) удостоверяват, че шестото огромно изгубване оказва надълбоко влияние върху формите на живот на нашата планета. Ако не променим методите, по които произвеждаме храна, насекомите като цяло ще поемат по пътя на изгубването след няколко десетилетия. Последствията, които това ще има за екосистемите на планетата, са най-меко казано пагубни. "
 Катастрофален мор на птички във Франция поради пестицидите
Катастрофален мор на птички във Франция поради пестицидите

" Положението е пагубно "

Анализът, оповестен в сп. Biological Conservation , съобщи, че интензивното земеделие е главният мотор на упадъка, изключително тежката приложимост на пестициди. Урбанизацията и климатичните промени също са значими фактори.

" Ако загубите на инсекти не могат да бъдат спрени, това ще има пагубни последствия както за екосистемите на планетата, по този начин и за оцеляването на човечеството ", предизвестява Франсиско Санчес-Байо от Университета в Сидни, който е написал аналитичния обзор дружно с Крис Вайчюс от Китайската академия за селскостопански науки в Пекин.

Процентът на годишните загуби от 2,5% през последните 25-30 години е " фрапантен ", посочи Санчес-Байо, допълвайки: " Това е доста бързо. След 10 години ще имате една четвърт по-малко, след 50 години ще останат единствено половината, а след 100 години няма да имате никакви инсекти.
 Неоникотиноидните пестициди не вредят единствено на пчелите
Неоникотиноидните пестициди не вредят единствено на пчелите

" Колко още вреди би трябвало да бъдат нанесени преди Европейски Съюз да забрани тези пестициди? "

Едно от най-големите въздействия на загубата на инсекти е върху многото птици, влечуги, земноводни и риби, които се хранят с инсекти. " Ако този източник на храна бъде лишен, всички тези животни ще умрат от апетит ", предизвести той. Такива каскадни резултати вее са следени в Пуерто Рико, където неотдавнашно изследване разкрива 98% спад при наземните инсекти за интервал от 35 години.

Новият разбор е подбрал 73-те най-хубави проучвания, осъществени досега, с цел да се оцени упадъкът на насекомите. Пеперудите и молците са измежду най-силно засегнатите. Например броят на необятно публикуваните типове пеперуди е понижен с 58% в обработваемата земя в Англия сред 2000 и 2009 година Във Англия е регистриран най-големият регистриран спад на инсекти като цяло, въпреки че това евентуално е резултат от по-интензивното изследване от множеството други места.
 Протестиращи пчелари се оповестиха срещу пестицидите
Протестиращи пчелари се оповестиха срещу пестицидите

Поискаха да бъдат неразрешени

Пчелите също са съществено наранени, като единствено половината от типовете пчели, открити в американския щат Оклахома през 1949 година са налице през 2013 година Броят на пчелните колонии в Съединени американски щати е бил 6 милиона през 1947 година, само че от този момент са изгубени 3,5 милиона.

Има повече от 350 000 типа бръмбари и се счита, че доста от тях са намалели, изключително торните бръмбари. Но има и огромни пропуски в познанието, като доста малко се знае за доста мухи, мравки, листни въшки, миризливки и щурци. Експертите споделят, че няма причина да считат, че те се оправят по-добре от изследваните типове.

Малък брой адаптивни типове означават нарастване на популациите си, само че това напълно не е задоволително да компенсира огромните загуби. " Винаги има някои типове, които съумяват да се възползват от вакуума, оставен от изгубването на други типове ", показва Санчес-Байо. В Съединени американски щати елементарната източна пчела поради търпимостта си към пестицидите.

" Основната причина за упадъка на популациите от инсекти е интензификацията на земеделието ", акцентира Санчес-Байо, допълвайки: " Това значи изсичането на всички дървета и шубраци, които всекидневно заобикалят полетата, тъй че са налице елементарни, голи полета, които се третират със синтетични торове и пестициди. " По думите му, гибелта на насекомите наподобява е почнала при започване на XX в., като се е ускорила през 1950-те и 1960-те години и е достигнала " тревожни размери " през последните две десетилетия.

Той счита, че нови класове инсектициди, въведени през последните 20 години, в това число неоникотиноиди и фипронил, са изключително нездравословни, защото се употребяват всеобщо и не престават да съществуват в околната среда: " Те стерилизират почвата, убивайки всички ларви. " Това се отразява даже в естествените резервати в близост; 75 % от загубите на инсекти, регистрирани в Германия, са в предпазени територии.

Светът би трябвало да промени метода, по който създава храни, акцентира Санчес-Байо, като отбелязва, че фермите за биоземеделие имат повече инсекти и че рядкото потребление на пестициди в предишното не е довело до равнището на крах, следен през последните десетилетия. " Интензивното индустриално земеделие убива екосистемите ", установи той.

В тропиците, където индустриалното земеделие постоянно към момента не е налице, повишаващите се температури поради климатичните промени се считат за важен фактор за упадъка на популациите на инсекти. Видовете там са се приспособили към доста постоянни условия и имат дребна дарба да се трансформират, както се вижда в Пуерто Рико.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР