НАСА успя да достави голямо количество скални проби от астероида

...
НАСА успя да достави голямо количество скални проби от астероида
Коментари Харесай

НАСА откри вода и въглеродни съединения в пробите от астероида Бену!

НАСА съумя да достави огромно количество скални проби от метеорита Бену. Photo credit: NASA

Днес беше огромен ден за НАСА – организацията сподели пред обществеността фотоси на пробите от метеорита Бену, които в края на септември дойдоха на Земята дружно със спускаемата капсула на задачата “Озирис-Рекс ”. Заедно с това бяха показани ранни резултати от първите научни проучвания на пробите – оказа се, че те са богати на вода и въглеродни съединения!

“Озирис-Рекс ” не е първата галактическа задача, която пътува до метеорит, взима проби и ги доставя на Земята. Преди същото е постигано от задачите на Япония “Хаябуса 1 ” и “Хаябуса 2 ”. Но първата от тези задачи се върна единствено с прашинки от метеорита Итокава, а втората – с 5.4 грама от метеорита Рюгу. За съпоставяне “Озирис-Рекс ” е доставила най-малко 60 грама от Бену.

Но какво е точното количество, към момента е мъчно да се дефинира. Когато екипите отвориха спускаемата капсула, те откриха, че тя е цялостна с материал освен в самия резервоар, само че и към главата на загребващия механизъм, край капака на контейнера и в основата му. Именно съществуването на толкоз доста грунд и скали отвън контейнера затруднява точната преценка. Знае се единствено едно – на Земята са доставени доста повече от изискуемия най-малко от 60 грама материал, нужен задачата да бъде приета за изцяло сполучлива. Учените към момента не са стигнали до същинската тестът в контейнера – само че евентуално общото тегло възлиза някъде сред 250 грама и 1 кг.

Засега само частиците отвън контейнера (т.е. бонус материала) са изучавани чрез сканиращ електронен микроскоп, инфрачервен спектрометър, рентгенова дифракция, рентгеново компютъртомографско проучване. Последното бе нужно за правенето на 3D-компютърен модел на скалите, разкриващ тяхната разнородна сърцевина.

Най-важното – с помощта на ранните резултати се знае, че в пробите от Бену има вода и обилие от въглеродни съединения. Все още следва точното установяване какви са съединенията, само че едно е ясно – удостоверява се хипотезата, че метеоритите са доставяли вода и органични субстанции на Земята по време на ранните стадии от нейната еволюция и евентуално са съдействали за механизмите, нужни за възникването на живота.

През идващите години следва подробно проучване на събрания материал от метеорита. НАСА ще резервира към 70% от пробите за бъдещи изследвания, в това число такива от последващи генерации учени – спомнете си, че и до момента има неотворени контейнери с лунни проби, доставени на Земята от астронавтите на програмата “Аполо ”! Същата политика ще се приложи и в този момент. След десетилетия и други учени ще се допрян до скалите от Бену.

Пробите няма да бъдат изследвани само от американци. НАСА работи в съдействие с над 200 експерти от целия свят, в това число Японската галактическа организация и Канадската галактическа организация.

За повече информация: НАСА


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР