НАСА ще представи днес първите изображения на най-голямата проба от

...
НАСА ще представи днес първите изображения на най-голямата проба от
Коментари Харесай

НАСА представя за пръв път изображения на своята проба от астероид

НАСА ще показа през днешния ден първите изображения на най-голямата проба от метеорит, събирана в миналото в космоса, както и първите разбори на нейния състав, предстоящи с неспокойствие от учените по целия свят, заяви Агенция Франс Прес.

Мисията " ОСИРИС-РЕКС " взе тестът от метеорита Бену през 2020 година, а капсулата с скъпия товар се завърна сполучливо на Земята доскоро повече от две седмици, кацайки в американската пустиня, споделя и Българска телеграфна агенция.

Оттогава в чиста стая в галактическия център " Джонсън " на НАСА в Хюстън се прави подробен развой по отваряне на капсулата. Операцията към този момент е запазила някои изненади.

" Има толкоз доста материал, че ни лишава повече време от предстоящото, с цел да го възстановим ", сподели ученият от НАСА Кристофър Снейд. Това обаче е " най-хубавият проблем, с който можем да се сблъскаме ", добави той в изказване.

Преди кацането на капсулата американската галактическа организация пресметна, че тя е съумяла да събере към 250 грама материал от Бену - доста повече от две предходни японски задачи до други метеорити.

НАСА, за която това беше първа по рода си задача, би трябвало да удостовери тази оценка през днешния ден на обществено събитие, последвано от конференция.

Досегашният отзив обаче е повече от позитивен.

Материал е открит " в обилие " даже отвън самото поделение за събиране. " Наистина е впечатляващо ", споделя Снейд.

Приятната изненада се дължи на случай, зародил по време на вземането на тестът: директно след интервенцията НАСА откри, че клапата на отделението за събиране не може да се затвори.

Товарът е съумял да бъде обезопасен, като е бил трансфериран в капсулата, както е било планувано. Заради приключването обаче учените са очаквали да открият останки отвън отделението, в кутията, в която е било сложено.

От НАСА споделят, че тези " черен прахуляк " и " парчета " са били поверени на екип за бърз разбор, с цел да се получи първична визия за състава на метеорита Бену.

Пробата се изследва благодарение на сканиращ електронен микроскоп, рентгенова дифракция и инфрачервени измервания.

Това би трябвало да разреши да бъде изработен списък на следените минерали и евентуално да се дефинира тяхното съответствие. Изследователите в частност считат, че Бену съдържа хидратирани минерали.

Изследването на метеоритите ще разреши на учените да схванат по-добре образуването на Слънчевата система и по какъв начин Земята е станала обитаема.

Някои учени считат, че е допустимо метеорити като Бену да са донесли на нашата планета съединенията, които в последна сметка са довели до зараждането на живота.

По-голямата част от тестът ще бъде непокътната, с цел да бъде изследвана от бъдещите генерации с нови, по-мощни принадлежности и да даде отговор на научните въпроси, които могат да зародят. Така беше направено и с лунните скали, донесени по време на програмата " Аполо ".

Анализът на Бену може да се окаже потребен и в бъдеще. Съществува дребен риск (1 на 2700) метеоритът да удари Земята през 2182 година - конфликт, който би бил пагубен.

Поради тази причина познаването на точния му състав може да помогне, в случай че някой ден се наложи да се пресметна ударът, нужен за отклонение на траекторията му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР