НАСА ще изстреля миниатюрния космически кораб DART, който предстои да

...
НАСА ще изстреля миниатюрния космически кораб DART, който предстои да
Коментари Харесай

НАСА праща апарат-камикадзе срещу астероид

НАСА ще изстреля дребния галактически транспортен съд DART, който следва да се вреже в метеорит. Това са първите тествания на технология за попречване на произшествия, които заплашват Земята при положение на конфликт с огромно небесно тяло, оповестява Аерокосмическата организация.

Както се допуска, апаратът Double Asteroid Redirection Test (DART) ще бъде изстрелян в края на ноември. Негова цел ще бъде дребният околоземен метеорит Диморф, който се върти към по-големия метеорит Дидим.

Диаметърът на Диморф е към 150 метра и той не съставлява заплаха за Земята. На собствен ред размерите на апарата DART е 100 пъти по-малък от „ луната “, в която следва да се блъсне със скорост 24 000 километра в час.
 Космическа опасност: Земята е застрашена от метеорити, които още даже не сме разкрили Космическа опасност: Земята е застрашена от метеорити, които още даже не сме разкрили
Човечеството познава единствено към 40 % от огромните и пресичащи земната орбита метеорити и комети. Към днешна дата са известни над...

„ Не планираме той да унищожи метеорита. Той просто би трябвало да му даде лек подтик и да промени неговата орбита. Това изменение би трябвало да бъде в границите на един градус “, е съобщила на конференция Нанси Чейбот, координатор на плана.

Извеждането в космоса на апарата с ракета SpaceX Falcon 9 е очакван за 24 ноември от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР