НАСА съобщи, че през следващите няколко дни марсоходът “Кюриосити ще

...
НАСА съобщи, че през следващите няколко дни марсоходът “Кюриосити ще
Коментари Харесай

Пробивната машина на марсохода Кюриосити отново създава главоболия за екипа на мисията

НАСА заяви, че през идващите няколко дни марсоходът “Кюриосити ” ще учи околната среда на Марс, вместо да употребява пробивната машина за дълбаене на скали. Промяната в научния проект се постанова, с цел да може екипът да проучва зародил проблем с мотора, който придвижва пробивната машина.

Членовете на екипа научили, че на 1-ви декември “Кюриосити ” не е извършил заложените команди за продупчване. Понастоящем се прави диагностика, в резултат на което марсоходът не се придвижва на повърхността, нито употребява роботизираната ръка. Има две вероятни аргументи – проблем с механизъм на пробивната машина или проблем с електронен енкодер. И в двата случая екипът разполага с решения, само че се работи деликатно – първо би трябвало да се научи повода за несполуката.

Междувременно има много работа за “Кюриосити ”, която марсоходът ще прави без значение от диагностиката. “Кюриосити ” ще продължи да снима околния пейзаж с камерите си, както и ще прави разбор на химичния състав със спектрометъра, прикачен към роботизираната ръка. Продължава да работи и дребната метеостанция на борда.

Марсоходът на НАСА “Кюриосити ” снима тази фотография на Марс на 2 декември 2016 година Credit: NASA/JPL-Caltech

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР