НАСА разгледа отблизо странна скала на Марс, известна като връх

...
НАСА разгледа отблизо странна скала на Марс, известна като връх
Коментари Харесай

НАСА изследва странна скала на Марс

НАСА прегледа от близко странна канара на Марс, известна като " връх Бансен ", кръстена на връх в националния парк Йелоустоун в Уайоминг. 

(Във видеото може да научите повече за: НАСА популяризира цветни фотоси на Марс)

Когато марсоходът " Персеверанс " за първи път снима скалата, тя незабавно притегли вниманието на учените от НАСА.

" Тази канара беше завладяваща, тъй като стои високо измежду околния терен и има забавна повърхностна текстура на лявата си страна " , изясни НАСА в изказване, малко след откриването ѝ.

" Друга специфичност на скалата, която се открояваше на изображението, беше съвсем отвесното лице тъкмо пред марсохода. Вертикалното лице провокира интереса на научния екип по няколко аргументи: първо, отвесното лице на скалата може да даде опция за напречен обзор на всяко химическо или физическо утайване, което може да се следи в скалата. Второ, отвесното лице нормално е по-малко покрито с прахуляк, което е добра вест за нашите научни принадлежности! ", споделят от НАСА.

На 11 март " Персеверанс " употребява сондажния си инструмент, с цел да вземе проба от скалата с размери 1,7 на 1 метър (ширина 5,6 фута и височина 3,3 фута) за разбор, откакто благодарение на спектрометри откри, че тя съставлява 75 % карбонатни зърна, държани дружно с " съвсем чист " силициев диоксид.

Защо НАСА е толкоз заинтригувана точно от тази канара?

Голяма част от задачата на " Персеверанс " е да събира проби от скали и почва, които биха могли да съдържат признаци на античен микробен живот, а скали като тази може би са най-хубавият късмет за откриването му.

" Казано по-просто, това е типът канара, който се надявахме да намерим, когато взехме решение да изследваме кратера Джезеро " , споделя в изказване Кен Фарли, академик по плана Perseverance в Калтех в Пасадена, Калифорния.

Sample 24: Strange Rock On Mars Investigated By NASA
— IFLScience (@IFLScience)
" Почти всички минерали в скалата, от която преди малко взехме проби, са били основани във вода; на Земята отсрочените във вода минерали постоянно са положителни в улавянето и запазването на античен органически материал и биосигнали. Скалата даже може да ни опише за климатичните условия на Марс, които са били налице по време на нейното формиране " , споделя ученият Фарли.

Въпреки че би трябвало да се направи спомагателен разбор, екипът счита, че скалата може да е част от антично езеро.

" Все още изследваме периферията и събираме данни, само че резултатите досега могат да поддържат хипотезата ни, че скалите тук са се образували около крайбрежията на антично езеро " , добавя Бриони Хорган, академик от " Персейвър " от университета " Пърдю " в Уест Лафайет, Индиана.

Curiosity rover spots strange rock on Mars. What do you think it could be or looks like?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР