НАСА публикува записи, на които се чува как звучи удар

...
НАСА публикува записи, на които се чува как звучи удар
Коментари Харесай

Ето така звучи удар от метеорит на Марс


НАСА разгласява записи, на които се чува по какъв начин звучи удар от астероид в повърхността на Марс. Миналата година на Коледа учените получават страховит подарък – небесно тяло с диаметър към 12 метра се удря в алената планета.

След удара сеизмомерът на сондата Insight засича мощно земетресение с магнитуд 4.

Произходът на труса е доказан часове по-късно, откакто орбиталният уред Mars Reconnaissance Orbiter прави фотография на новопоявилия се кратер на повърхността на Марс.

Снимка: NASA


Изображението е впечатляващо - на повърхността са изхвърлени ледени парчета и е изкопан кратер с диаметър към 150 метра и дълбочина 20 метра.

Снимка: NASA


„ Това е просто най-големият конфликт на астероид с повърхността, който е регистриран, откогато сме почнали да вършим просвета със сеизмографи или сеизмометри ", споделя Филип Лоньоне, професор по планетарни науки, който взе участие в две проучвания, основани върху тези наблюдения и оповестени в сп. „ Сайънс “.

Аудиозапис на труса, получен посредством ускорение на вибрациите, събрани от сеизмометъра, с цел да могат да се чуят, беше публикуван от НАСА.

Ударът на астероида е бил задоволително мощен, с цел да генерира както обемни талази (разпространяващи се към ядрото), по този начин и повърхностни талази (пресичащи хоризонтално кората на планетата), което дава опция за в детайли проучване на вътрешната конструкция на Марс.

По време на своята „ работа “ Insight записва 1318 марсиански труса, някои от които породени от по-малки астероиди.

Събраните данни ще бъдат употребявани от учените по света още доста години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР