НАСА публикува първите изображения на карта на замърсяването в САЩ от нов инструмент, изстрелян в космоса: „Данни, променящи играта“

...
НАСА публикува първите карти с данни от нов инструмент, наблюдаващ
Коментари Харесай

НАСА публикува първите карти с данни от нов инструмент, наблюдаващ замърсяването на въздуха от космоса. Визуализациите показват високи нива на основни замърсители като азотен диоксид - реактивен химикал, който обикновено се произвежда, когато изкопаемите горива се изгарят за транспорт, производство на електроенергия и други индустриални дейности, както и горски пожари - в атмосферата над части от Северна Америка.

Тези изображения, които НАСА компилира във видеоклип със закъснение и публикува в четвъртък, посочиха няколко градски района в Съединените щати, Канада, Мексико и Карибите като горещи точки за замърсяване на въздуха, особено през определени часове от деня . Картите на замърсяването "показват високи нива на азотен диоксид над градовете сутрин и повишени нива на азотен диоксид над главните магистрали", обясни агенцията в съобщение за новини. Замърсяването се разсея в тези райони в ранния следобед, преди да се увеличи отново по-късно, когато градовете изживяха „втория си час пик за деня“.

Данните, използвани за създаване на новите карти на замърсяването на въздуха на НАСА, бяха събрани на 2 август. Високи концентрации на азотен диоксид бяха открити над редица градове в САЩ и околните региони, включително Далас, Хюстън, Ню Орлиънс, Ню Йорк, Филаделфия и Вашингтон, окръг Колумбия.

Замърсяването на въздуха се наблюдава от светлинен анализатор наречен Тропосферни емисии: Мониторинг на замърсяването, или TEMPO, който се роди от сътрудничеството между изследователския център на НАСА Лангли и Смитсонианската астрофизична обсерватория. Инструментът беше изстрелян в орбита от ракета Falcon 9 на SpaceX през април заедно с комуникационен сателит и в момента наблюдава Земята от 22 000 мили над екватора, според НАСА.

Спектрометърът TEMPO е първият "космически базиран инструмент, предназначен да измерва непрекъснато качеството на въздуха над Северна Америка с разделителна способност от няколко квадратни мили", се казва в изявление на агенцията. Той измерва слънчевата светлина, докато се отразява от земната повърхност, облаците и атмосферата, и помага да се определи количеството на наличния газ, тъй като атмосферните газове абсорбират слънчевата светлина.

Азотният диоксид, открит от TEMPO, трябваше да се издигне над облаците за да може спектрометърът да го отчете, тъй като инструментът използва видима слънчева светлина, за да събере своите данни и да направи измервания. Облачните райони се показват като липсващи данни във визуализациите на НАСА и TEMPO може да регистрира замърсяването на въздуха само през дневните часове.

След като горещи вълни опекоха огромни райони на земното кълбо и масивни горски пожари в Канада влошиха качеството на въздуха за милиони в САЩ. това лято, подхранвайки опасенията относно ефектите от изменението на климата, експертите посочват стойността на изчерпателната банка от данни за замърсяването на въздуха на TEMPO.

„Кварталите и общностите в цялата страна ще се възползват от променящите играта данни на TEMPO за десетилетия напред“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън в изявление. „Това лято милиони американци усетиха от първа ръка ефекта на дима от горските пожари върху нашето здраве. НАСА и администрацията на Байдън-Харис се ангажират да улеснят обикновените американци и лицата, вземащи решения, за достъп и използване на данни от TEMPO за наблюдение и подобряване на качеството от въздуха, който дишаме, в полза на живота тук на Земята."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР