NASA предаде информация на сондата Psyche, която се изпраща до

...
NASA предаде информация на сондата Psyche, която се изпраща до
Коментари Харесай

NASA тества лазерна система за комуникации и изпрати в космоса видео на котка

NASA съобщи информация на сондата Psyche, която се изпраща до метеорита Психея, употребявайки лазерна информационна система. Над 1,3 TB данни бяха изпратени в космоса със скорости до 267 Mbps, сравними със скоростта на широколентов интернет.

Сондата е била на 31 милиона километра от Земята. NASA е изпратила видео с висока разграничителна дарба от 15 секунди в космоса, което е лишило 101 секунди. Краткото видео демонстрира котка на име Тейтърс, която си играе с лазерна показалка. Новата система за оптични връзки в дълбокия космос се чака да може да предава данни от 10 до 100 пъти по-бързо от стандартната радиочестотна система. Изследователите към момента не възнамеряват да получат научни данни благодарение на новата система. Следващият път, когато лазерната връзка ще бъде пусната през 2026 година, когато сондата ще бъде покрай Марс за гравитационна маневра - тогава дистанцията до Земята ще бъде 330 милиона км.

Преди това NASA даде начало на безвъзмездна услуга за стрийминг на видео NASA+, където можете да се гледат излъчвания онлайн на галактически изстрелвания и задачи на организацията, както и истински излъчвания. Също по този начин галактическата организация подписа контракт със стартъпа TransAstra за основаване на първообраз на огромна надуваема торба за събиране на галактически боклуци в орбита.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР