НАСА обяви нова мисия за изследване на еволюцията на Вселената

...
НАСА обяви нова мисия за изследване на еволюцията на Вселената
Коментари Харесай

Нова мисия на НАСА ще проучва Вселената

НАСА разгласи нова задача за проучване на еволюцията на Вселената и за лов на вода и органични молекули в Млечния път.

Скоро ще стартира построяването на нов безпилотен галактически транспортен съд, прочут публично като Спектро-фотометър за историята на Вселената, епохата на рейонизация и откривател на ледовете (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer), или по-удобно, SPHEREx.

Предвижда се изстрелването на спътника да се стане в някакъв миг през 2023 година, като задачата ще продължи две години. Очакваните разноски за строителство, без да се включва старта, са 242 млн. $.

Веднъж попаднал на позиция в космоса, SPHEREx ще изследва почти 300 милиона галактики, употребявайки оптична и близка инфрачервена светлина. Проучването ще включи някои толкоз далечни от Земята галактики, че са нужни към 10 милиарда години на светлината им да доближи до Земята. Акцентът върху извънредно отдалечените звездни клъстери отразява съществена цел на задачата.

„ Тази невероятна задача ще бъде съкровищница от неповторими данни за астрономите “, споделя Томас Зърбюхен от дирекция „ Научни задачи “ на НАСА.

„ Това ще обезпечи невиждана галактическа карта, съдържаща „ пръстови отпечатъци “ от първите моменти от историята на Вселената. И ще имаме нови подсказки за една от най-големите загадки в науката: Какво е предиздвикало Вселената да се разшири толкоз бързо, единствено за наносекунда след Големия гърмеж?

По време на своята двугодишна интервенция, корабът ще извърши четири изследвания на цялото небе, създавайки карти, употребяващи 96 разнообразни цветни ленти.

Подбраната информация ще помогне на астрономите да разпознават съответни цели за две други, скоро идни задачи, галактическия телескоп Джеймс Уеб (JWST) и телескопа за широкообхватно наблюдаване (WFIRST).

Мисията на SPHEREx имаше своя произход в доста висока конкуренция. През 2016 година дългогодишната стратегия на НАСА за проучване на астрофизиката прикани за оферти за нови задачи за изследване. Девет плана бяха подадени и след обстоен обзор бе определен един победител.

Въпреки че значително е американски план, задачата ще включва учени и съоръжение, обезпечени от Корейския институт по астрономия и галактически науки в Daejeon, Южна Корея.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР