НАСА постави началото на глобален дебат относно основните принципи, уреждащи

...
НАСА постави началото на глобален дебат относно основните принципи, уреждащи
Коментари Харесай

НАСА: Стар Трек, а не Междузвездни войни са принципите за изследване на Луната

НАСА сложи началото на световен спор по отношение на главните правила , уреждащи по какъв начин хората ще живеят и работят на Луната , защото тя пусна главните точки за интернационален пакт за проучване на Луната , наречени " Споразумения Артемида ", оповестява " Ройтерс ".

Споразуменията се стремят да основат " зони за сигурност ", които да заобикалят бъдещите лунни бази , за да се предотврати това, което американската национална администрация по аеронавтика и галактическо пространство назовава " нездравословни разстройства " от конкурентни страни или компании , опериращи в непосредствена непосредственост.

Те също по този начин биха разрешили на фирмите да имат лунните запаси, които добиват , което е основен детайл , допускащ на контрагентите на НАСА да преобразуват водния лед на Луната за ракетно гориво или да добиват минерали за създаване на площадки за кацане.

Споразуменията са основна част от напъните на НАСА да събере съдружници към проекта си за създаване на дълготрайно наличие на лунната повърхнина по лунната стратегия на Артемида.
 Тръмп желае да сондира на Луната
Тръмп желае да сондира на Луната

Нова самодейност на Белия дом

" Това, което вършим, е, че прилагаме Договора за галактическо пространство със споразуменията Артемида ", съобщи админът на НАСА Джим Бриденстийн пред " Ройтерс ", като се базира на интернационалния пакт от 1967 година, който акцентира, че пространството би трябвало да се употребява за мирни, а не за военни цели .

Рамката ще бъде употребена като тласък за нациите да се придържат към американските правила на държание в космоса , добави той.

" Тя се ползва за ниска земна орбита, тя се отнася и за Луната ", сподели Бриденстийн. Споразуменията изискват също по този начин страните да одобряват стандарти от Насоките за понижаване на галактическите парчета на Организацията на обединените народи - които уреждат предотвратяването на рискови галактически боклуци - и Конвенцията за регистрация, която ще изисква страните да дават орбитални детайлности за своите " галактически обекти ".

Конгресът на Съединени американски щати одобри закон през 2015 година, който разрешава на фирмите да имат ресурсите, които те добиват в космоса, само че няма такива закони в интернационалната общественост . " Споразуменията Артемида ", в сходство с галактическата политика на администрацията на Тръмп, наподобява прочистват пътя на фирмите да копаят на Луната според интернационалното право и приканват страните да одобряват сходни национални закони, които да обвържат галактическите интервенции с техния частен бранш .

" Защо частните компании биха поели риск да отидат да добиват запаси, в случай че правната обстановка е, че не могат да ги имат ". Това съобщи пред " Ройтерс " Лори Гарвър, някогашен заместител админ на НАСА. " Така че всичко, което се прави, с цел да се почисти всичко това и може в действителност да помогне за прогрес в развиването на галактическото пространство . "
 Русия и Китай възнамеряват да си сътрудничат в изследването на Луната
Русия и Китай възнамеряват да си сътрудничат в изследването на Луната

Както и в изследването на далечния космос

По-рано този месец, администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп сформира споразуменията Артемида.

В отговор шефът на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин подлага на критика Вашингтон , че изключва Русия от ранните договаряния за пакта за галактическо изследване, като прави паралели с американската външна политика в Близкия изток.

" Принципът на нашествието е същият, без значение дали е Луната или Ирак . Започва основаването на " коалиция на искащите ", написа Рогозин в Twitter.

Китай съобщи, че е подготвен да си сътрудничи с всички страни за проучване на Луната, " с цел да има по-голям принос в построяването на общественост с общо бъдеще за човечеството ", разяснява представител на китайското външно министерство в изказване, изпратено до " Ройтерс ".

Зоните за сигурност - въпреки и предопределени да предизвикват координацията - провокираха въпроса дали споразуменията са в сходство с Договора за галактическото пространство , в който се споделя, че Луната и други небесни тела " не подлежат на национално заграбване посредством искания за суверенитет, посредством потребление или окупация или по някакъв различен метод . "
 НАСА приоритизира галактическата сигурност и изследва безвредно Луната и Марс
НАСА приоритизира галактическата сигурност и изследва безвредно Луната и Марс

Токио и Вашингтон уголемяват своя съюз на фона на възходяща интензивност на Китай

Размерът на зоните за сигурност би варирал според от естеството на обекта, който те заобикалят и няма да съставляват заграбване или отнемане , изяснява Бриденстийн.

Те биха следвали правилото , " аз няма да ви се пречкам и вие няма да ми стоите на пътя и всички можем да работим в това пространство " , добави той.

Въпреки това има въпрос кой дефинира размерите на зоните за сигурност , съобщи Рам Джаху, доцент в Института за въздушно и галактическо право в университета Макгил. " Зоните за сигурност са нужни, само че с тях също може да се злоупотребява по метод, който може да се трансформира в заграбване . "

Но Майк Голд, асоцииран админ на НАСА за интернационалните връзки , разяснява, че тонът за рандеман на Луната не би трябвало да тревожи другите страни .

" Принципите, които се излагат тук, не са нещо, с което имаме вяра, че някой виновен народ, който пътува в Космоса, не би се съгласил ", изяснява той.

" Чрез споразуменията Артемида се надяваме, че бъдещето ще наподобява доста повече като " Стар Трек " и доста по-малко като " Междузвездни войни ", като изпреварим тези проблеми ", съобщи Голд.
 Шефът на
Шефът на " Роскосмос ": Съединени американски щати желаят да милитаризират космоса

Рогозин въвлече и Илън Мъск в темата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР