NASA наема SpaceX за товарни полети до Луната Абонирайте се

...
NASA наема SpaceX за товарни полети до Луната Абонирайте се
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

NASA наема SpaceX за товарни полети до Луната

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Американската галактическа организация NASA подписа контракт с частната компания SpaceX, по силата на който последната би трябвало да стартира да прави товарни полети до орбитата на Луната. По проект това би трябвало да се случи в не толкоз далечно бъдеще - някъде през 2022 година В момента компанията на милиардера Илън Мъск има усъвършенстван договор за доставка на екипировка до Международната галактическа станция, която обикаля в ниска орбита към Земята.

Идеята е SpaceX да стартира да прави същото и за идната галактическа станция, която би трябвало да стартира да се строи напълно скоро - по този начин нареченият " Лунен портал " (Lunar Gateway). Той ще обикаля към естествения сателит на нашата планета и би трябвало да стане изходна точка за огромното завръщане на американските астронавти на лунната повърхнина в границите на галактическата стратегия " Артемида " (Artemis).



За задачите на тази задача SpaceX ще би трябвало да създаде нова галактическа капсула, наречена Dragon XL. За разлика от своите сегашни прародители Dragon и Crew Dragon тя няма да бъде изстрелвана с ракетата Falcon 9, a с по-мощния й аналог Falcon Heavy. За момента се планува Dragon XL да не може да транспортира астронавти и да носи на борда си до 5 тона потребен товар за потребностите на екипажа на Lunar Gateway. Към момента NASA е заделила 7 милиарда $ за транспортни задачи до лунния портал през идващите 12-15 години, като планува да наеме за задачата най-малко още една частна компания. Всяка от галактическите компании обезпечено ще би трябвало да извърши най-малко два полета до орбиталния комплекс. Tesla прави апарати за обдишване от елементи за коли

Компанията за електрически автомобили Tesla показва работещ първообраз на свое устройство за обдишване, или така наречен вентилатор. Интересното при него е, че е направено главно от съставни елементи за автомобилната промишленост, които по принцип са предопределени за производството на известния Model 3. Прототипът беше основан след обещанието на изпълнителния шеф на компанията Илън Мъск, че ще употребява ресурсите на Tesla " да създава вентилатори, ако има дефицит ", с цел да подкрепи претрупаните лечебни заведения при разгръщане на пандемията от ковид.



" Опитваме се да конструираме вентилатори от елементи за коли, тъй че да помогнем на здравната промишленост, без да ги лишаваме от съставни елементи от тяхната верига за доставки ", разяснява вицепрезидентът на компанията Ларс Морави. Устройството може да следи количеството О2, което пациентът вдишва, и въглеродния диоксид, който той издишва, пресъздавайки информацията на тъчскрийн екрана, по принцип употребен в инфотейнмънт системата на Model 3. Системата също по този начин се ръководи от компютъра, който по принцип се употребява във въпросния електрически автомобил. " Искаме да използваме елементи, които познаваме доста добре, които са надеждни, които можем да сглобяваме бързо и имаме в огромни количества ", разяснява Джоузеф Маршъл, шеф по инженерните въпроси в Tesla.

Също по този начин, преди да бъде употребена, машината би трябвало да премине през проби и утвърждение от страна на организацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати - развой, който може да отнеме доста време. Космическата капсула Starliner отново ще лети без астронавти

Комерсиалният орбитален уред CST-100 Starliner на Boeing, който в близко бъдеще би трябвало да транспортира хора до Международната галактическа станция (МКС), ще би трябвало да извърши още един тестов полет без пасажери на борда, с цел да потвърди, че е безвреден. Това стана ясно от публично изказване на аерокосмическата корпорация, откакто в продължение на няколко месеца специалисти на NASA проучиха данните от първата полу(не)успешна задача на частната галактическа капсула.



Космическият транспортен съд беше изстрелян тестово без екипаж на 20 декември предходната година и по проект трябваше автоматизирано да се скачи с МКС. Заради проблем в софтуера и неверна синхронизация на часовника обаче Starliner неконтролирано стартира да включва своите мотори за маневриране, дейно изгаряйки огромна част от горивото си. В последна сметка експертите на NASA и Boeing съумяха да вкарат апарата в постоянна орбита към Земята, само че бяха принудени да се откажат от скачването с орбиталната станция. Също по този начин задачата бе съкратена от една седмица на 2 дни.

Проблемите на Starliner обаче не свършиха дотук. Въпреки че апаратът съумя безаварийно да се приземи на ракетния полигон White Sands в Ню Мексико, от NASA и Boeing с половин уста признаха, че в хода на задачата са разкрили и коригирали още една софтуерна неточност, която евентуално е можела да докара до пагубни последици. Става дума за бъг, който е можел да сблъска капсулата със сервизния модул, който би трябвало да се отдели в процеса на кацането и да изгори на безвредна отдалеченост при противоположното нахлуване в атмосферата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР