Нарушителите на пътя ще плащат с до 400% по-скъпа застраховка

...
Нарушителите на пътя ще плащат с до 400% по-скъпа застраховка
Коментари Харесай

До 4 пъти по-скъпа Гражданска отговорност за нарушителите

Нарушителите на пътя ще заплащат с до 400% по-скъпа застраховка " Гражданска отговорност ", до момента в който изрядните водачи ще употребяват отстъпка в полицата до 25% или до 23%. Това планува новият, втори вид на Комисията за финансов контрол (КФН) за въвеждане на системата " бонус-малус " у нас, откакто предходният опит през 2018 година се провали. Предлага се системата да тръгне от 1 януари 2021 година, а идващата 2020 година да е нулева, с цел да се натрупа информация.

Запазва се рамката на системата, съгласно която най-изрядните водачи ще заплащат с 25% (или 23%) по-евтина застраховка от общоприетата, а най-големите извършители - 400% по-скъпа. Този път обаче КФН предлага избор сред две скали - едната с 15, а другата с 20 класове, съгласно стъпките за понижението или покачването в цената на застраховката.

Първата канара планува пет бонус класа, при които с всяка минала година без нарушавания водачът ще получава отстъпка от застраховката. Ако миналата година не е направил нарушаване, ще му се понижава сумата с 12%, в случай че са две " безгрешни " години отстъпката е 15%, по-късно 18%, 20% и 23%, в случай че направи пет години без нарушение на пътя. В същото време има 9 малус класа, при които всяка наказателна точка усилва наградата с от 25% до 300%. Втората канара е сходна, само че с по-плавен преход сред равнищата.

Не всяко нарушаване на пътя ще води до наказателни точки, само че по-скъпа застраховка ще заплащат водачите, хванати да надвишават скоростта. При превишение на скоростта с сред 21-30 км/ч отвън обитаемо място водачът ще заплаща с 25%, или с 10% по-скъпа лавица според от предпочетената канара, която КФН ще избере след месец на публични съвещания. Ако скоростта е още повече над допустимата, нарастването на сумата надлежно нараства. За лишаване на преимущество или рискови маневри ще се отива непосредствено на нарастване на цената със 140% или 150%. Същото важи и за ръководство на автомобил с алкохол в кръвта сред 0,8 и 1,2 промила.

Най-сериозно нарастване на цената се планува при причиняване на тежки ПТП, предизвикали гибел или телесни повреди. Тогава лидерът попада непосредствено в класа, предусещащ 4 пъти по-скъпа застраховка през първата година. За да се върне на естествената цена на застраховката, ще му трябват сред 9 и 13 години, във всяка от които ще му се понижава оскъпяването, в случай че не прави други нарушавания.

За разлика от остарелия вид
бонус или малус класовете ще се дефинират единствено за лицата, които са притежатели или водачи на колите, само че не и на самите возила. За задачата в застраховката притежателят наложително ще вписва имената на хората, които могат да карат автомобила му. При продажба на автомобила новият притежател няма да търпи вреди поради предходните нарушавания, осъществени със съответното МПС, само че има защитни клаузи, с цел да се избегнат злоупотреби.

Всеки ще може електронно да ревизира на уеб страницата на Гаранционния фонд с ЕГН и електронен код своя
бонус или малус клас, като той ще може да се оспорва.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР