Нарушения в съня, в храненето, страхови неврози, психически проблеми и

...
Нарушения в съня, в храненето, страхови неврози, психически проблеми и
Коментари Харесай

Поколението корона: да изгубиш две от най-хубавите си години


Нарушения в съня, в храненето, страхови неврози, душевен проблеми и отвод да се посещават образователни занятия – лекари установяват съдбовни промени у децата и младежите, показали се по време на пандемията.

Аника е характерен представител на едно потомство, което експертите към този момент назовават поколението " корона " - това са младежи, които просто пропуснаха две от най-хубавите години в своя живот.

Може би чак след няколко години ще си проличат.

Как се усещат младите

„ Имаше етапи, в които се усещах доста зле, само че в този момент нещата малко се пооправиха. Преди пандемията имах доста дейни обществени контакти и всеки уикенд предприемах нещо с другари, а в този момент към този момент избирам да си заставам вкъщи “, споделя Аника, която е в последния клас на гимназията.

Наскоро тя си е сложила бустерна доза ваксина при персоналния доктор. Д-р Гершлауер добре познава проблемите на младежите, които идват в неговия кабинет. Наскоро е прегледал 17-годишно момиче с позитивен тест за ковид, което му се оплакало, че от две години води ужасяващ живот, тъй като всичко е неразрешено. Най-големите губещи от пандемията са точно младежите, му споделила ученичката.

„ Много от тях изпитват не толкоз гняв, колкото са обзети от предразсъдък. У тях има заспалост, отчаяние, дълбока фрустрация “, установи лекарят. От повече от година той записва с паника проблемите, които пандемията основава за психическото развиване на децата и младежите и твърди, че те не получават съответна помощ.
Редакцията предлага
„ А проблемите си остават все същите “, споделя лекарят и изброява: „ Нарушения в съня, в храненето, страхови неврози – това са трите огромни комплекса, които се повтарят. Освен това има деца, които започнаха още веднъж да се напикават нощем. Има към този момент и ужасно доста деца, които отхвърлят да вървят на учебно заведение или пък се самонараняват, тъй като по този метод се пробват да се оправят с нараствания стрес “, споделя доктор Гершлауер.

" Политиката се провали напълно "

Лекарят споделя, че и той се усеща като множеството от младите си пациенти: изтощен, отпаднал и с притъпени чувства. Дванайсет ПСР-теста е направил за деня, а 11 от тях са били позитивни. Вариантът Омикрон сега завладява с голяма скорост немските учебни заведения. Според публични данни 6% от учениците и 3% от учителите сега са инфектирани или в карантина.

" От две години чакаме учебните заведения да бъдат оборудвани със уреди за пречистване на въздуха в класните стаи, да се вкарат различни  начални часове на образованието и да се пуснат повече учебни рейсове, само че съвсем нищо не се случи. Политиката се проваля от към този момент две години насам и това е основата, върху която избуяват всички проблеми и психиатрични недоволства “, споделя лекарят.

И това е единствено върхът на айсберга. Кабинетът на доктор Гершлауер е в един от положителните квартали на Бон, а по какъв начин ли се оправят децата и младежите, които живеят в проблематичните квартали – там, където фамилиите живеят натясно и броят на инфекциите е доста по-висок?

А какви са чертите, които отличават „ поколението корона “? Как се отразява пандемията на характера? Проф. Клаус Хурелман е специалист по проблемите на публичното здраве и образованието и от години е съавтор на огромно проучване за младежта.

И децата страдат от разнообразни душевен проблеми, настъпили в следствие от пандемията

Той споделя: „ получиха чувството, че са изгубили надзор над самите себе си. Както и че нямат опция повече да въздействат над личния си живот, да го възнамеряват и направляват, а това ги кара да изпадат в „ психическа дупка “, от която могат да излязат единствено с непозната помощ и поддръжка. Колкото по-чувствителни, по-песимистично настроени и внимателни са били младите преди пандемията, толкоз по-силно са наранени в този момент от проблемите “, споделя Хурелман.

Отрицателни промени у близо една трета от интервюираните

В Германия живеят близо 2,3 млн. младежи сред 15 и 17 години. Хурелман съди по анкетите, които са провеждани с тази възрастова група, че близо у една трета от младежите пандемията мощно е нараснала вътрешната неустановеност, а учебният им триумф се е влошил. „ Когато цифровите платформи в продължение на две години са единственото средство за контакти сред хората, това води и до проблеми в развиването на усещанията и чувствата “, споделя специалистът.

Според него има обаче и младежи, които са извлекли даже изгоди от пандемията - това са по предписание тези, чийто нрав им разрешава интензивно да се нагаждат към нови обстановки и промени. Тези младежи са съумели да намерят шир за персонална самодейност и надзор над личния си живот дори и в изискванията на пандемия.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР