Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не

...
Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: БСП ще положи усилия за решаване на проблемите пред страната

" Народното събрание би трябвало да е решението на проблемите, а не част от тях " > От името на  коалиция " Българска социалистическа партия за България " поисквам дълъг живот и добре свършена работа в името на България. Всеки един от нас в акцията се е срещнал с доста и разнообразни хора с разнообразни упования, само че всички те са обединени в едно искане към нас - да има непоклатимост, сигурност и да живеят по-добре. Това е нашата задача. Така не може да продължава повече, ние се намираме в тежка политическа и институционална рецесия, спад в икономическите прогнози за развиването на България, инфлация, беднотия и риск за парламентарната народна власт. Решението на тези проблеми е тук в тази зала, ние би трябвало да го намерим. Народното събрание би трябвало да е решението на проблемите, а не част от тях. Ние от Българска социалистическа партия ще поставим старания това да се случи. Първите месеци ще се съсредоточим върху 5 задания.> Първата е приемане на бюджет за 2023 година > Знаете, че през бюджета се реализират всички политики в страната. Господин президент, направихте огромна неточност като отказахте да внесете бюджет за предходната година. Тогава единствено ние и Политическа партия настоявахме за това, не ни чухте. Сега ще ви се наложи да чуете Борисов, който споделя " или ме подкрепяте за държавно управление, или няма бюджет ". Ако няма постоянно държавно управление, остава Вашето, господин президент, само че без пари. 
Кой ще страда от това - народът, децата, младите, служащите, пенсионерите, дребен и междинен бизнес, всички ще страдат от това. За нас е значимо приемането на обществен бюджет, без риск за финансовата непоклатимост, без нарастване на налозите. Той би трябвало да е насочен към непоклатимост на стопанската система, битка с инфлацията, бедността и неравенствата. Това е сложна, само че допустима задача. Не може най-бедните и уязвимите да заплащат цената на рецесиите. Ние няма да подкрепим бюджет, който усилва налози, замразява приходи и лишава обществени придобивки, дадени от предходния постоянен кабинет.
Ще ви дам единствено един образец по какъв начин сега > бедността и неравенствата растат  > Служебното държавно управление усили членовете на бордовете на сдружения, отстрани им тавана на заплати от 14 хиляди лв., само че не откри 70 млн. лв. за добавки за всички пенсионери и не компенсира с 10% заплатите на държавните чиновници в редица браншове. За нас остава безусловно значимо минималната заплата да стане 50% от междинната от 1 юли тази година, а не от 1 януари 2024 година Ще настояваме да се преизчислят пенсиите и увеличение на вдовишките добавки, да се обезпечат данъчни облекчения за младите фамилии, безвъзмездни учебници и медикаменти за децата, както и да се поддържа дребния и междинен бизнес и българските общини и  пренасочване на дотации към български производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци.
Вторият най-съществен приоритет са законите по Плана за възобновяване и резистентност. Другите страни към този момент вложиха тези пари за по-добро  качество на живот. Ние закъсняваме съдбовно. В предишния парламент се предлагаха лобистки закони, само че с обяснението, че са свързани с ПВУ. Ние ще следим доста прецизно да се одобряват единствено законите, които имат директно отношение към проекта, а не да пазят частни ползи.
Третият приоритет - битка с корупцията и правосъдната промяна. Вечният въпрос, тъй като преборването на корупцията, ограничението на кражбите дава опция за развиването на обществена, районна политика. И в този момент, за жалост, паралелната страна съществува и освен това държавно управление се краде необмислено. Отидете в което и да е обитаемо място и ще чуете десетки сигнали за корупция. Един от проблемите на институцията служебно държавно управление е,че е безотговорно - няма парламент, няма парламентарен надзор. Но има прокуратура, само че я има на книга. Десетки сигнали отлежават с години там. Доклади по АДФИ и Сметна палата събират прахуляк в прокурорски чекмеджета. Докато няма същинска правосъдна промяна, няма да има и правдивост, само че същинска, не стани да седна, а за бързо и заслужено решение. Ние ще подкрепим всяка такава промяна.
3600 пияни и дрогирани водачи за 3 месеца по пътищата. Множество произшествия. По 40 души дневно карат пияни и дрогирани по пътищата на България. И то единствено от тези, които са хванати. Стотици мигранти шетат из цялата страна. Загиват служители на реда. Държавата е разграден двор. Въпреки признатия за 24 часа по  предложение на Българска социалистическа партия закон за възбрана за продажба на божествен газ, децата ни всеки ден се тровят, безнаказано за продавачи и разпространители на тази отрова. Това са ежедневни въпроси. Докато гоним огромната правосъдна промяна, да се опитаме да се оправим с битовата престъпност, тъй като не престават за 20 лева от пенсията да убиват и изнасилват възрастни хора.> Ние още веднъж ще внесем всички тези закони,  > за които в предишния парламент не стигна време - увеличение на наказванията, без право на условна присъда, лишаване на имущество на пияни, дрогирани, трафиканти и така нататък Всички ремонти в Наказателния кодекс.
Четвъртият значим за нас закон е Шенген. Уважаеми дами и господа европейски посланици, българският народ е еднакъв на другите европейски нации. Ние одобряваме като унизително и надменно отношението към България по повод влизането ни в Шенген. Ние сме си го заслужили и имаме право на свободно придвижване на артикули и хора. Така че, защото всички сме единомислещи по този въпрос в Народното събрание, се надявам да обединим напъните си за Шенген и да реализираме това, което се поставя за българския народ.
Пети въпрос. Не знам за какво множеството водачи го заобиколиха, а той е един от най-важните. Може би от някакво терзание. Той е за войната и мира. И желая да препотвърдя още един път позицията на " Българска социалистическа партия за България " във връзка с войната в Украйна. > Не на вoенна поддръжка и, не дай Боже, на жива сила  > Ние сме за спокойно решение с дипломатически метод. Подкрепяме всички опити за намиране на такова. Поздравяваме президента Макрон и председателката на Европейската комисия Фон дер Лайен за визитата в Китай, диалозите и опита да се търси кротичък излаз от рецесията. Подкрепяме всички митинги в европейски страни, които започнаха като походи за мир, митинг против поддръжка за Украйна и искане на дипломатическо решение. Такива имаше в доста страни към този момент - в Чехия, в Германия, в Унгария, в Италия. Това е пътят и това ще се случи. Но колкото по-рано, толкоз по-добре.
Уважаеми сътрудници, с цел да стане всичко това, би трябвало работещ парламент и постоянно държавно управление. Решението е тук, в тази зала. Отговорността е на първия, на ГЕРБ. Пръв, само че не задоволителен. За две години минахме през всичко - ултиматуми, план на държавно управление на малцинството, план на експертен кабинет, план на партиен кабинет. Всичко изпитахме и нищо от това не се получи. Дано да сме се поучили от този тежък опит, от рецесия в рецесия и все по-надолу. Вече нямаме право на това. Хората нямат самообладание. Ние през тези две комплицирани години не нарушихме правилата си, не си пристъпихме полезностите и запазихме своя абстрактен и идеологически облик. Но нашия, на " Българска социалистическа партия за България ", разсъдък, диалогичност и грижа за хората са изпитани и потвърдени във времето. Можете да разчитате на тях и в този момент. На добър час на 49-то Народно заседание. На всички български жители Ц топли и светли християнски празници. Бъдете здрави, имайте благоденствие, обич и съгласие в фамилиите. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР