Народното събрание прие решение, с което дава мандат на финансовия

...
Народното събрание прие решение, с което дава мандат на финансовия
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Няма страна, която да е въвела еврото и заплатите да са намалели

Народното заседание одобри решение, с което дава мандат на финансовия министър да договаря влизането на България в еврозоната с закрепен курс лев - евро.  „ За “ гласоподаваха 140 депутати, „ срещу “ бяха 2-ма, 66 се въздържаха. В края на предходната седмица депутатите одобриха и решението за закрепен курс 1.95583 лв. за евро след влизането в ЕРМ II. Гласуваха 208 депутати, „ За “ – 140, „ срещу “ – 2, въздържаха се 66.

" Топ Новини " се обърна към финансита Емил Хърсев за коментар какво ще се случи със заплатите, цените на стоките и спестяванията ни след приемането на еврото. " Огромните преимущества са изброени в не едно умозаключение на икономистите в България. Присъединяването ни към еврозоната един път вечно ликвидира въпросът, който постоянно седи като опасност – какво ще стане в случай че някой ден пристигна някой, който просто да анулира валутния ръб и може да се върнем в един плаващ курс с всички валутни опасности? Това са 20 години при неизменима стойност на лв. към еврото. Мисля, че това е най-големият проблем, който седи пред българската стопанска система и най-лесно може да се в профил. Разбира се лихвите. За българските банки това е въпрос на оцеляване в условия на рецесия, защото при механизма на валутния ръб всеки разчита единствено на себе си и на никой различен. Българската национална банка няма право да финансира никого, заради което българските банки държат големи – към 30%, ликвидни запаси. За образец европейските държат към 10%. Така поевтинява цялото банково дело у нас и понижава лихвите по всички заеми. Достъп до запас на европейския паричен и кредитен пазар значи единствено, че в изискванията на едно бързо развиване България, каквото сега нямаме заради етапа на икономическия цикъл, една по-бърза опция за струпване на капитал в България ", сподели той.

" Да оставим настрани въпроса, че внезапно ще намалеят цените на банковите преводи, финансовите услуги, които българските компании употребяват за достъп до европейския пазар. От политическа позиция участието е еврозоната значи тясна обязаност с ядрото на Европейския съюз с единна валута и с единни механизми за отбрана на финансовия бранш, за отбрана на страната при положение на дългови и финансови рецесии – каквито сме виждали в Гърция, Италия, Испания и Португалия. Това е достъп до цялостните финансови благоприятни условия на Европейския съюз ", добави Хърсев.

" Няма нито една страна, която да е въвела еврото и заплатите да са намалели. Напротив – всички са се нараснали. Въвеждането на еврото няма да стане доста бързо - никой не се е разбързал, в околните 5 до 7 години аз почтено казано не мисля, че ще се стигне до присъединение на България към еврозоната, в случай че в Европейски Съюз няма някакъв общ развой на смяна на това, което сега виждаме като взаимоотношения в съюза. Не става въпрос за седмици, а за години. Всички цени ще се умножат по курса 1.95583 и това е новата еврова цена на следната стока или работна заплата. Ако човек взима 1000 лв., при приемането на еврото ще взима над 500 евро.  Вярно е, че имаше повишение на цените в някои страни сега на присъединение към еврото, само че то не се е мерило в двойно и тройно. Мереше се някъде с към 10-15%. Това са най-големите растежи. Това събитие се забелява за един доста къс интервал – най-много месец. Това е един опит на търговците да се възползват от тъкмо тези страхове, с цел да покачат облагите си. Но пазарът просто реагира – на тези цени не могат да продават, продажбите падат внезапно и още веднъж се връщат на старите цени. Аз не чакам такова нещо в България ", съобщи финансистът.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР