Народното събрание прие оставката на члена на Комисията за финансов

...
Народното събрание прие оставката на члена на Комисията за финансов
Коментари Харесай

Член на КФН подаде оставка два дни преди края на мандата си

Народното заседание одобри оставката на члена на Комисията за финансов контрол Владимир Савов. Това става два дни преди мандата на Савов по закон да изтече. В уеб страницата на Комисията за финансов контрол може да се види, че Савов е определен от националното заседание за член на Комисията на 24 януари 2014 година с шестгодишен мандат.

Като член на КФН, той дава отговор за статистиката и аналитичната активност в нея и бе дежурният заместващ по обособените ресори, когато съответните заместник-председатели излизаха в отпуска или в оставка. Най-често Савов заместваше Ралица Агайн като изпълнаяващ длъжността заместник-председател отговарящ за застраховането.

Савов подава оставка във връзка прекосяване на друга работа и по-точно в надзорния финансов орган на Казахстан. Въпросът в този момент е кой ще заеме неговата позиция в КФН. Според Закона за КФН: " Изборът на нови членове на комисията се създава не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди приключването на мандата на настоящите членове. Членовете на комисията извършват функционалностите си и след приключване на техния мандат до встъпване в служба на новите членове ".

Практиката на КФН при сходни проблеми демонстрира, че членове на комисията извършват длъжността си нескончаем интервал от време, след приключването на мандатите им. Припомняме, че през 2016-а тогавашния ръководител на комисията, Стоян Мавродиев бе заставен да извършва отговорностите си след приключването на мандата му.

По това време заместник-председателят отговарящ за осигурителния контрол, продължаваше да е на тази служба без значение, че мандата му бе изминал година и половина по-рано.В случая със Савов обаче, наподобява, че този сюжет няма да сработи.

И като стана дума за мандати е добре да се знае, че този на заместник-председателя на КФН отговарящ за застраховането Илиана Христова също завършва. Ще напомним, че тя бе определена на тази позиция от Народното събрание през април 2019-а и замести на нея Ралица Агайн, която подаде предварително оставка по отношение на рецесията зародила около банкрута на кипърския осигурител " Олимпик ".

А съгласно Закона за КФН: " При предварително преустановяване на мандата на член на комисията на негово място се избира друго лице за остатъка от мандата ". Ралица Агайн бе определена през януари 2014-а с мандат от 6 години, тъй че той завършва в този момент. В този случай обаче може да бъде задействано към този момент цитираното предписание от Закона, че членовете на комисията извършват функционалностите си и след приключване на техния мандат до встъпване в служба на новите членове. И в тази догадка КФН може да работи доста дълго време.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР