Народното събрание прие на първо четене законопроектa за изменения на

...
Народното събрание прие на първо четене законопроектa за изменения на
Коментари Харесай


Народното събрание прие на първо четене законопроектa за изменения на Закона за банковата несъст

Народното заседание одобри на първо четене законопроектa за промени на Закона за банковата неплатежоспособност, по-известен като " Закон против вторичното плячкосване на КТБ ", импортиран от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Парламентът гласоподава с 96 гласа " за ", 10 " въздържал се " и 37 " срещу ".

Законопроектът беше утвърден от парламентарната правна комисия през октомври, когато депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Воля " гласоподаваха " за ", а Българска социалистическа партия се въздържа.

Тогава депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид изясни, че задачата на законопроектa е да бъдат анулирани фиктивните прихващания и цесии, най-много от началния стадий след затварянето на банката, и по този метод да бъде спряно ограбването на активите, без да пострадат добросъвестните купувачи.

Промените плануват още да се усили от две на пет години срокът, в който синдиците да могат да завеждат отменителни искове за цесии, прихващания и промянва в собствеността на сдружения, които са имали отговорности към КТБ.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че импортираният законопроект е продължение на напъните въпросът КТБ да приключи с минимум загуби за стопанската система, бюджета и хората. 

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев сподели, че целият български народ знае какво е станало с КТБ и че това е корупция.

" Определено държавно управление 5 пъти покачва активите на КТБ. Задължава целия държавен бранш под строй да влага парите в тъкмо избрана банка. Близки родственици и другари да крадат дружно, да грабят банката и най-после някой би трябвало да заплати сметката. "

Данаил Кирилов от парламентарната група на ГЕРБ отвърна на обвиняванията на Българска социалистическа партия:

" Защо би трябвало да си повтаряме обикновени обстоятелства и условия? КТБ беше сложена под необикновен контрол през юли 2014 година По това време имаше различен парламент, имаше друго ръководещо болшинство, което управляваше повече от година и половина. Какво стана с тази година и половина, къде бяха тогава държавните институции, регулатори и органи? Какво започнаха през тази година и половина, когато предупреждавахме за всички тези опасности?

Дебатът ескалира, когато Спас Гърневски от ГЕРБ дефинира Румен Гечев като " учен по банкрутиране на банки ". Той го упрекна, че когато е взел участие като стопански министър в държавното управление на Виденов от 1994 година до 1996 година, е блокирал цялата банкова система и е обрал спестяванията на всички български жители.  

Румен Гечев отговори, че задължението на българската страна от 1,4 милиарда лева е привършен и че парите са върнати от гаранционния фонд.

" Нашето отвращение е, че българските органи през този интервал не са си свършили работата. Двата съществени органа, на които би трябвало да разчита страната са Българска народна банка, която по конституция би трябвало да дава отговор за банките, и ДАНС, които в разискванията видяха, че техните отдели не са си свършили работата. Следствието би трябвало да откри дали е съзнателно или не ", сподели още той.

Според Гечев е значимо по какъв начин е била ограбена банката, а не по кое време. Той подсети, че по конституция е неразрешено на министри да ръководят банките, да раздават заемите и да усилват активи и пасиви.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР