Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители. Вносител на законопроекта е Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ " Добри ( - СДС). Законопроектът бе гласуван със 139 гласа " за ", без " срещу " и с един " въздържал се ". Депутатите одобриха срокът за оферти сред първо и второ четене да е три дни.

Това е законопроект, направен на процедура от Министерството на земеделието и храните и Държавния фонд „ Земеделие “, изясни Танева. Тя уточни, че този законопроект е нужен с оглед протичането на прекомерно закъснялата акция за подаване на заявки за директни заплащания. Тези промени съставляват отразяване на измененията в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони, които са утвърдени от Европейската комисия и на процедура трансформират част от изискванията за допустимост на земеделските производители. Танева уточни, че с измененията се обезпечава опцията да продължат да се ползват съответните помощи в поддръжка на земеделските стопани.

В отчета на комисията се показва, че измененията плануват удължение до 31 декември 2026 година на периода за използване на Схемата за държавна помощ „ Помощ под формата на отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен в първичното селскостопанско произвеждане ”, като е планувано помощта да се ползва след приемане на окончателния номер на схемата за държавна помощ в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. Синхронизират се наредбите, свързани с интервенцията „ Основно подкрепяне на приходите за резистентност ". Предлага се смяна на дефиницията за деен аграрни собственик.

Предвижда се претендентите да потвърждават, че приходите им от селскостопанска активност съставляват минимум 10 % от общия приход на стопанството, с цел да дават отговор на изискванията за деен аграрни собственик, вместо, както е в този момент - минимум една трета. Променя се и условието да потвърждават, че годишният размер на директните заплащания е най-малко 5% от общите доходи от неселскостопански действия през най-близката данъчна година, за което са налични такива доказателства, и се предлага този най-малко да е 2%. Прецизира се наредбата по отношение на годината, за която се приспадат обвързваните със селскостопанска активност хонорари за разноските за заплати и осигуровки за заетите с икономическа активност „ Селско, горско и рибно стопанство ” лица. Прецизират се легалните дефиниции на понятията „ биологично земеделие ”, „ претенденти за подкрепяне ", „ задължения ” и „ годно заявление за подкрепяне ”, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР