Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Промяна във формулата, по която НЗОК плаща лекарства, приеха депутатите

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за здравното обезпечаване, които уреждат заплащания, осъществявани от НЗОК. Те касаят заплащането на медикаменти, които са отвън клиничните пътеки и ще се пресмятат на база най-ниска стойност. Депутатите взеха решение още, когато няма настоящи рамкови съглашения за съответната година, касата да не може да заплаща лекарствените артикули на цена по-висока от най-ниската, платена през миналата година.

Народното събрание утвърди на първо четене три законопроекта за смяна на Закона за здравното обезпечаване. С тях се цели въвеждане на нови регламенти за заплащане на лекарствени артикули от Националната здравноосигурителна каса. Александър Симидчиев от ПП-ДБ разяснява, че с измененията се дава опция за повече надзор върху това, което касата заплаща.

" Това, което дискутираме през днешния ден, са значими и дребни съставни елементи от това да подредим системата и тя да работи по-рационално и по-стабилно ", уточни Симидчиев.

Опозицията изрази запаси във връзка с резултата на измененията. От ИТН споделиха, че са нужни по-радикални ограничения, които да доведат по-рационално и почтено ценообразуване, с цел да не бъде ощетена касата. Тошко Йорданов видя проблем и в предлагането на ПП-ДБ самостоятелните контракти на Регионалните здравни каси да се електронизират.

" Изпитвам подозрения, че когато Божидар Божанов предлага да се електронизира всичко, това ще коства доста пари, след което навикът им да пренасочват пари към личните си кръгове от компании, в тази ситуация софтуерни... по тази причина се предлага тази утежняваща смяна, която в действителност всява безпорядък в здравната система ", разяснява Йорданов.

От „ Възраждане ” показаха, че признатите законодателни промени не вземат решение главния проблем с разноските на здравната каса за лекраства, а точно неналичието на задоволителен надзор и контрол.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР