Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Забраната на шума и озвучаването между 23:00 и 8:00 ч. мина на първо четене

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за отбрана от шума, с които се не разрешава озвучаване навън и шумни действия в обекти наоколо до жилищни здания сред 23.00 и 8.00 часа.

Законът е иницииран от вицепремиера Валери Симеонов . Против гласоподаваха едвам 17 народни представители, само че депутати от ГЕРБ споделиха, че ще предложат промени преди окончателното приемане на закона. Даниела Дариткова изиска оптималния период за разискване от 4 седмици пред второ четене в комисия и това бе признато.

Промените в Закона за шума няма да понижат туристите по Черноморието, в противен случай те ще се усилят, разяснява вицепремиерът Валери Симеонов в коридорите на Народното събрание.

" Вече години наред българските хотелиери изплащат на непознатите туроператори големи суми обезщетения от жалбите на чужденци, които са били подложени на шумов гнет по нашите курорти ", сподели Сименонов.

Той даде образец с Германия, където след 21.00 часа през лятото са неразрешени всевъзможни озвучавания навън. " Нищо ново не вършим. Даже наблягам, че няма кой знае какви промени в Закона за отбрана от шума в околната среда. Сериозните промени са в контрола ", сподели Симеонов.

Сега той ще бъде предоставен през светлата част от деня на РЗИ, а през нощта на Министерство на вътрешните работи. " По този метод вършим законът настоящ. Естествено подвигаме и санкциите ", сподели Симеонов.

Законът изисква озвучаването на откритите площи да става единствено с озвучителни средства с инсталирани автоматизирани регулатори, контролиращи равнището на звука по този начин, че да не се позволява еквивалентно равнище на звук над нормативно избраните гранични стойности. С измененията размерът на глобите се усилва съвсем двойно .

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР