Народното събрание отхвърли законопроекта за отпадане на дерогацията в срок

...
Народното събрание отхвърли законопроекта за отпадане на дерогацията в срок
Коментари Харесай

Отхвърлиха законопроекта за отпадане на дерогацията в срок от три дни

Народното заседание отхвърли законопроекта за отпадане на дерогацията в период от три дни. Предложеният Закон за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, е с вносител националният представител Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Той бе отритнат с 94 гласа " за ", 55 " срещу " и 61 " въздържал се ". 
Прочетете още
След гласуването ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи напуснаха пленарната зала.

Министърът на стопанската система Богдан Богданов сподели, че дерогацията изначално е предоставена на България, с цел да може страната ни да се оправи със зависимостта към съветски петрол. “Изключително значимо е българската страна да резервира този стратегически актив и той да работи на цялостен потенциал ”, счита Богданов. Той разясни, че в рафинерията „ Нефтохим “ работят 4000 души. Министърът на стопанската система разяснява, че “да рафинерията може да работи с друг вид нефт, да такива сортове можем да осигурим и в региона на Черно море и от сътрудници отвън региона на Черно море, страната обаче не беше осигурила никакъв потенциал за обезпечаване на такива количества.

Богданов означи, че опасности от позиция на повишение на цените при отпадане на дерогацията има. “Няма по какъв начин ние да взимаме импулсивно решение базирайки се на политически страсти ”, сподели още той.

Искра Михайлова от “Възраждане ” дефинира предлагането да премахнем дерогацията след три дни като “скандално ”. Според нея в случай че производството на рафинерията спре има директни отрицателни резултати върху популацията, както и понижаване на приходите към Бюджета.

“Когато тази дерогация беше отвоювана ние настоявахме за това. В момента единствено тъй като Неправителствени организации е написала следващия доноснически отчет не може да бъде никаква причина Народно събрание да слага под риск българските жители ”, безапелационна е Михайлова.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи разкритикува ръководещите и настоя съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков да изиска оставката на двама министри. “От всичките ви дейности прозира лобизма в интерес на Лукойл и Кремълския режим, където с успиване към този момент месеци наред тези хора подкрепят финансирането на Кремълския режим. Истината е една - тук цялата борба на тези хора е по какъв начин да забавят прекъсването на дерогацията, с цел да може да може шепа хора да осъществят тези 60% от създаденото в рафинерията, който се осъществя контрабандно в страните от Европейски Съюз ”, сподели той и добави: Г-н Петков виновността да подкрепяте тези хора е ваша. Нека Атанас Атанасов да не се крие. България интензивно подкрепя заобикалянето на европейските наказания. Вината е на двамата министри - енергийният министър Румен Радев министъра на енергетиката Богдан Богданов. Г-н Петков ваша е отговорността да им поискате оставката ”, сподели още той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на Хамид и подсети, че през днешния ден е имали дълго съвещание в Министерски съвет, в което е разисквана дерогацията. Той посочи, че първият мотив, който е котел е, че намаляването на съветския нефт от 100% на 50% е доста елементарно, само че от 50% до 0% е мъчно. “Големият проблем е какво се случва сред 50% и 0%. Големият въпрос е за какво, когато специалистите на страната ни споделят, че по-рано от 1 март има действителен софтуерен риск, ние да го поемем ”, сподели той и запита за какво не изчакаме да има втори екип, който да е подготвен да поеме ръководството. “ПП-ДБ от самото начало е доста срещу паричките потоци е доста срещу паричните потоци, които отиват към Путин. След като чухме всички действителни причини внесохме предложение краят на дерогацията да е 1 март ”, сподели още той. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР