Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките,

...
Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките,
Коментари Харесай

НС отхвърли ветото на президента за застрояването на земеделски земи

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките, свързани със земеделските земи, които улесняват смяната на предназначението на аграрни земи и застрояването им.

Решението беше взето със 124 гласа " за ", 73 " срещу " и 6 " въздържал се ".

Промените в Закона за запазване на земеделските земи бяха гласувани и прокарани през преходни и заключителни разпореждания в различен закон за посевите, импортирани устно сред първо и второ четене от Йордан Апостолов от " Обединени патриоти ".

Съгласно поправката, в земеделските земи, които през последните години са били със заменено предопределение, ще може да се строи, в случай че притежателят на земята подаде искане пред съответната комисия. Така се удължава на процедура до безспир срокът да има капиталово желание в земи със смесено предопределение, откакто до момента оптималният период беше 6 години и в действителност той изтече през предходната година. На закона беше наложено несъгласие, с главен претекст, че освен това състояние притежателите на земи със смесено предопределение имат интерес да ги оставят да пустеят, до момента в който някой не реши да строи.

Законопроектът беше оспорен след гражданско неодобрение и митинги. Притесненията на природозащитници са, че с това се отваря законова врата за бетониране на последните незастроени места по Черноморието. Според протестиращи жители промените " възкресяват " към този момент изгубили правно деяние решения за смяна на предназначението, като задачата е да се заобиколят настоящите условия и процедури, като по този начин продължи застрояването по остарели проекти.

След окончателното приемане на текстовете, с цел да се строи в " някогашна равнища " притежателят на земята ще би трябвало да подаде искане пред съответната земеделска комисия , в което да уточни номера на остарялото позволение и датата на издаването му. Към документите би трябвало да се приложи документ за благосъстоятелност или учредено право на градеж, настояща екооценка на капиталовото желание, както и влезнал в действие обстоен организационен проект. Решението на комисията ще губи правното си деяние, в случай че в тригодишен период притежателят не изиска издаване на позволение за градеж или в случай че до шест години не го стартира.

Собствениците на земи, които са платили такса за промяната на предназначението, няма да заплащат още веднъж, в случай че тя съответствува с настоящата цена. Разликата с цените ще бъде доплащана или ще бъдат връщани пари. Земеделските комисии ще са длъжни в период до един месец да препотвърдят или да отхвърлят настояването.

Дебатът

По време на дебатите от Българска социалистическа партия оповестиха, че държавното управление явно се опасява от ответната реакция по измененията в Закона за посевния и посадъчния материал. Според тях измененията в закона е трябвало да понижат административната тежест, а не да отварят път за застрояване.

От Движение за права и свободи оповестиха, че поддържат ветото, тъй като претекстовете на президента съответстват с техните.

От " Обединени патриоти " акцентираха, че президентското несъгласие разделя жителите на притежатели и на псевдозелени.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР