Народното събрание одобри осигуряването на безплатни учебници за всички ученици

...
Народното събрание одобри осигуряването на безплатни учебници за всички ученици
Коментари Харесай

НК гласува безплатни учебници за всички ученици до XII клас, но... откога?

Народното заседание утвърди обезпечаването на безвъзмездни учебници за всички възпитаници до XII клас с приемането на първо четене на законопроект на Българска социалистическа партия за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, импортиран от Корнелия Нинова и група депутати от Българска социалистическа партия. Сега учебниците са безвъзмездни до седми клас в това число.

Всички дали своят вот 178 депутати бяха ЗА.

Осигуряването на безвъзмездни учебници до XII клас залегна през 2021 година в съдружното съглашение сред " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия, излъчило кабинета с министър председател Кирил Петков, само че и до през днешния ден не е реалност. И в този момент - макар дадената довечера " зелената светлина " от Народното събрание - те са обезпечени единствено " на хартия ", тъй като на този стадий пари за това няма. През 2023 година, до приемането на нов бюджет, ще се извършва тазгодишният (т.е. по 1/12 месечно от сегашния), а в него средства за сходен разход не са планувани.

По тази причина и в мнението си по плана Министерството на финансите се разгласи срещу смяната.

" В предварителната оценка на въздействието на законопроекта е посочено, че за препоръчаните нормативни промени са нужни спомагателни разноски в размер на 80,0 млн. лева, в материалите към законопроекта липсват съответни финансови планове, обосноваващи нужния финансов запас, както и предстоящите финансови последствия от използването му - написа финансовият министър Росица Велкова в негативното си мнение. - Предложените законодателни промени водят до спомагателни финансови задължения по бюджета на Министерството на образованието и науката, респ. държавния бюджет, които не са планувани в средносрочна бюджетна рамка. "

Велкова също обръща внимание, че следва да се обясни от коя година се планува да влезе в действие мярката.

Необходимите 80 млн. лв. съгласно Корнелия Нинова може да се обезпечат на три стъпки и през 2023 година ще е нужна 1/3 от тях.

С нея не се съгласи някогашният министър на образованието, финансистът Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС), който е ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание. " Посочените 23-24 милиона лв. ще са задоволителни единствено за осми и девети клас, в случай че желаеме да подсигурим всички класове през 2023 година, ще ни трябват 80 млн. лв. ", обърна внимание той и добави, че по-късно ще се спестят средства, защото безплатните учебници се връщат и може да се употребяват наново от идващите випуски.

Според Вълчев 80-те милиона биха стигнали за учебниците по общообразователните предмети, само че не и за тези по профилирана и професионална подготовка . За някои от профилираните дисциплини даже няма написани учебници, по тази причина той предложи по-скоро да се насочат средства по налична национална стратегия на МОН за написването на такива, в сравнение с за предизборно разгласяване на изказванието, че някой е обезпечил безвъзмездни учебници за всички, че е подобрил равния достъп, че се е погрижил, когато на процедура това не може да бъде изпълнено за всички предмети.

Дискусията сред депутатите от другите парламентарни групи излъчи и други значими въпроси, чиито отговори ще се търсят с спор и оферти за промени преди второто и дефинитивно гласоподаване на законопроекта в пленарна зала.

Първият от тях е от кой момент ще има безвъзмездни учебници за всички възпитаници до 12. клас при " висящия " въпрос с бюджета за следващата година.

Депутатката от Движение за права и свободи и зам.-председател на просветителната комисия в Народно събрание Мукаддес Налбант предложи сред двете четения на законопроекта текстовете му да се уточняват във връзка с периодите. Вносителката Нинова увери, че безвъзмездни учебници за всички може да има още от идната образователна 2023-2024 година, само че не всички изказали се се съгласиха.

" Внесли сме предложение за обезпечаването им с снадки закон за бюджета - уточни Нинова и се обърна към сътрудниците си депутати с думите - " Въпрос на воля на залата е, в случай че през днешния ден одобрите кардинално предлагането ни на първо четене (за безплатните учебници за всички, бел. ред.), да включите и тези разноски в удължителния бюджет ".

Красимир Вълчев се съгласи, че е разумно средствата да се обезпечат с снадки закон за държавния бюджет, само че изрази подозрение, че издателствата и МОН могат да се оправят за оставащото време. Той предложи въвеждането да се случи на два стадия - през 2023 година за общообразователните предмети, а през 2024-а - за учебниците по професионалните и профилиращите.

Увереност, че издателствата и МОН ще се оправят и за 2023 година сподели някогашният министър на образованието в кабинета " Петков " Николай Денков.

Окончателното изясняване на този въпрос остана за бъдещи полемики по плана преди окончателното му гласоподаване. Неясен остана и различен въпрос - дали страната да обезпечи гратис освен хартиените, само че и електронните учебници. Движение за права и свободи - в лицето на Налбант - изрази запаси към електронните учебници, " Български напредък " изиска и тяхното включване, " Възраждане " се оповестиха изрично срещу.

След единомислещото гласоподаване на законопроекта на първо четене депутатите гласоподаваха единомислещо още един учебен законопроект. Предложените от Томислав Дончев и група депутати от ГЕРБ промени в Закона за висшето обучение позволяват във висшите учебни заведения да се обособяват и основават научни институти като независими юридически звена - нещо, в което критиците на тези текстове виждат опция за " роене " на академични структури. Има и опасения, че по този начин се отваря опция за " наливане " на държавни средства в тях без значение от университетските бюджети и без значение от контрола на университетските им препоръки.

Втората призната с този законопроект смяна позволява на учениците - лауреати и медалисти от интернационалните и национални надпревари и олимпиади, извършени през втория гимназиален стадий на образованието им, да бъдат одобрявани по право във висши учебни заведения отвън постоянното класиране, написа Оффнюз.бг.

 

 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР