Народното събрание одобри окончателно в сряда промените в Закона за

...
Народното събрание одобри окончателно в сряда промените в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът одобри държавното предприятие за язовирите

Народното събрание утвърди дефинитивно в сряда измененията в Закона за водите, с които се основава държавно дружество, което ще ръководи нежеланите от общините язовири. Местните управляващи ще имат тримесечен период след влизането в действие на новите условия, с цел да решат дали да трансферират в особено основано държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири " собствеността на своите водоеми и вероятно на кои от тях или ще продължат да ги стопанисват под прецизния надзор за вложения в оборудванията.

Корекциите, чиято цел е подобряването на поддръжката на водоемите в страната, с цел да са предотвратяват породени от скъсани язовирни стени бедствия, също по този начин категоризират изкуствените водоизточници на " огромни " – с височина на стената над 15 м, както и и височина сред 5 и 15 м., а останалите са " дребни ". Въвеждат се и три степени на риск - висока, забележителна и ниска. Предстои работна група да изготви критериите, по които ще се взема решение кой водоем в коя категория на заплаха попада. От степента на риска ще зависи с каква периодичност ще се правят инспекциите от страна на организацията по метрология на водните уреди.

От общо 5700 язовира у нас повече от 4500 са общинска благосъстоятелност, а за 2 хиляди уреди е открито, че не дават отговор изобщо на критериите за язовир.

Предстои да се види какъв брой от общинските язовири ще бъдат трансферирани безплатно на Министерството на стопанската система, към което ще бъде основано новото държавно дружество за стопанисване на язовирите.

Това сдружение няма да е комерсиално и няма да образува и разпределя облага. Също по този начин в него няма да влизат язовирите, употребявани от държавните " Национална електрическа компания " за произвеждане на ток, " Напоителни системи " и сдружението " Земинвест " за напояване на земеделските площи, от държавните и общински ВиК за доставка на вода,както и отдадените на концесия водоеми. Предприятието обаче ще стопанисва водоеми, за чиято благосъстоятелност има правосъдни разногласия до произнасянето на окончателното решение.

Дружеството ще се устоя с прехвърляния от държавния бюджет, доходи от активността си и други приходи с нормативен акт, само че не се показва какви ще са те и от къде ще дойдат. Бюджетът на това предприятия ще е част от консолидираната фискална стратегия, само че е и от държавния бюджет. То ще има изпълнителен шеф и директорски съвет от осем членове, който ще се ръководи от министъра на стопанската система или избран от него зам.-министър. В съвета ще влизат още представители на министерствата на енергетиката, на околната среда, на районното развиване, на земеделието, както и на сдружението на общините

Регламентира се и правото на притежателите на язовири да заявят пред ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол желанието си за очистване и/или извеждане от употреба на язовирни стени и уреди към тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР