Народното събрание обсъжда проект на декларация относно присъединяване на България

...
Народното събрание обсъжда проект на декларация относно присъединяване на България
Коментари Харесай

В парламента обсъждат присъединяването на България към Шенгенското пространство

Народното събрание разисква план на декларация по отношение на присъединение на България към Шенгенското пространство. Вносители на плана за декларация са Корнелия Нинова и група народни представители. 

В претекстовете на декларацията се напомня, че страната ни е почнала работа по присъединението си към Шенгенското пространство през 2008 година , като още през 2011 година е била приета готовността ѝ да ползва напълно достиженията на правото от Шенген, само че по разнообразни аргументи присъединението ѝ дружно с Румъния е отлагано повече от 10 години.

Към момента България на процедура извършва напълно достиженията на правото от Шенген, като се изключи издаването на шенгенски визи, което е обвързвано с условието за официално участие в Шенген. От 2010 година България е обвързвана и обменя информация в Шенгенската осведомителна система, от 1 август 2018 година се употребява и последната функционалност на системата — сигналите за отвод за влизане на жители на трети страни. Налице е чудесно полицейско съдействие с сътрудниците. Независимо, че към момента не е пълновръстен член на Шенген, България споделя отговорностите по застраховане естественото действие на Шенгенското пространство и способства солидарно за високото равнище на сигурност на европейските жители, се споделя още в претекстовете на декларацията. 

В текста се показва още, че са налице всички предпоставки България да стане част от Шенгенското пространство от началото на 2023 година с обединен акт, отнасящ се до всички граници — сухопътни, въздушни и морски, което би имало неотложен осезателен резултат във връзка с облекчаването на транспортните връзки за целия Европейски съюз и съответно на прекосяването през граничния контролно-пропускателен пункт с Гърция и Румъния.

От името на вносителите Кристиан Вигенин прикани, макар обстановката, обвързвана с Изборния кодекс сътрудниците му от " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " да влязат в зала и да поддържат тази декларация. Вярвам, че по този начин, както направиха и в комисия по външна политика, би трябвало да можем да вършим разлика върху значимите национални цели, които са свързани с нашето присъединяване в Европейски Съюз и вътрешнополитическите разногласия, които могат и да намерят положително решение, само че пропускането на шанса да покажем солидна парламентарна поддръжка за тази декларация, може да има висока цена във връзка с шанса на България да реализира положително решение преди края на годината, уточни той.  

Ангел Георгиев от " Възраждане " съобщи, че са " срещу " влизането в Шенген. Това по никакъв метод няма да способства за по-добър надзор на нашата граница, сподели депутатът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР