Народното събрание единодушно прие на първо четене предложения от парламентарната

...
Народното събрание единодушно прие на първо четене предложения от парламентарната
Коментари Харесай

Народното събрание прие на първо четене предложение от БСП закон за доброволчеството

Народното събрание единомислещо одобри на първо четене оферти от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Закон за поощряване на доброволчеството.

„ Този законопроект е резултат от дългогодишна работа на редица парламенти. За първи път законопроект за доброволчеството стига до пленарна зала – към този момент постоянно е спирал в комисиите, тъй като в никакъв случай не е имало задоволително воля. Има задоволително позитивни мнения от институции и организации и като цяло отношението към законопроекта е положително. Напълно е във опциите на Народното събрание до финала на своята работа да може да одобри този закон и на второ четене. Надявам се Народното събрание да бъде запомнен с нещо положително за край “, сподели за него от парламентарната естрада заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Целта на законопроекта е да сътвори цялостна правна рамка на доброволчеството в България като основа за поощряване на гражданската интензивност и солидарността в българското обществото. Премахват се някои от бариерите пред доброволчеството, основават се тласъци за жителите да се ангажират с дълготрайни доброволчески действия.

Със законопроекта сe вкарва легална формулировка за „ доброволческа активност “, като се планува експлицитната възбрана за потреблението на доброволчеството като сурогат на трудово правно отношение. Регламентират се типовете доброволчество, като се дава формулировка за краткосрочно, дълготрайно и корпоративно доброволчество. Уреждат се правата и отговорностите както на доброволците, по този начин и на лицата, организиращи доброволческа активност.

Предвиждат се отговорности за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, екипировка по отношение на осъществяването на доброволческата активност, осъществяване на инструктаж и образования, подписване на застраховка в интерес на доброволеца, както и обвързване за възобновяване на фактически направените от доброволеца разноски. В случаите на дълготрайна доброволческа активност, законопроектът планува наложително подписване на писмен контракт.

Създава се Национален указател на доброволците, както и лист на лицата, организиращи доброволческа активност, които следва да бъдат водени и поддържани от Министерството на труда и обществената политика. Профилът на доброволеца в регистъра ще има функционалността на електронна доброволческа брошура.

Въвеждат се тласъци за поощряване на доброволческата активност, като за времето на образование или осъществяване на задания по дълготрайно доброволчество, доброволецът се освобождава за осъществяване на цивилен, публични и други отговорности за до 3 работни дни годишно, като това време се признава за длъжностен или трудов стаж.

Предвижда се опция за издаване на документ за добитите умения и квалификации, с които доброволецът може да удостоверява осъществяваната активност и преминатите образования.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР