Народното събрание е взело единодушно със 176 гласа за решение,

...
Народното събрание е взело единодушно със 176 гласа за решение,
Коментари Харесай

Депутатите решиха да не признаваме вина по делото на ЕК за БЕХ

Народното заседание е взело единомислещо със 176 гласа " за " решение, обвързвано с Българския енергиен холдинг (БЕХ). То е обвързвано с делото, което Европейската комисия образува против холдинга, " Булгартрансгаз " ЕАД и " Булгаргаз " ЕАД. Засега индикациите са, че Брюксел ще наложи финансова глоба за господстващо състояние, откакто на 9 ноември енергийният министър Теменужка Петкова е уведомила Комисията по енергетика, че Европейска комисия е отхвърлила направените от българска страна оферти за вдишване на задължения.

Това дело е една от аргументите за аферата " ЦУМгейт " - срещата сред основния прокурор Сотир Цацаров и притежателя на " Овергаз " Сашо Дончев , която се състоя в ЦУМ преди прокуратурата да разгласи, че ревизира " Овергаз " поради допустимо разминаване сред направени действителни вложения и утвърдени вложения от КЕВР. " Овергаз " пък подаде още през 2011 година тъжба поради възползване от монополна позиция от страна на " Булгартранзгаз " и " Булгаргаз " на пазара за индустриални консуматори на природен газ.

След гласуването през днешния ден (24 ноември) " аленият " народен представител Таско Ерменков разяснява, че задачата е " да се отбрани националният интерес " .

По информация на БНР, депутатите са одобрили позиция, съгласно която българската страна да не признава нарушавания, за които се твърди, и да не поема отговорност за тях, в това число за възможна финансова глоба.

С решението Народното събрание разпорежда на министъра на енергетиката да предприеме всички нужни дейности за отбрана на ползите на страната и на засегнатите сдружения, включително и дейности за обжалване на вероятно забранително решение.

Редактор: Ивайло Анев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР