Народно Читалище Светлина -1861 град Шипка и Общински институт Старинен

...
Народно Читалище Светлина -1861 град Шипка и Общински институт Старинен
Коментари Харесай

Балабановата къща отваря врати за изложба с мисия

Народно Читалище " Светлина -1861 " град Шипка и Общински институт " Старинен Пловдив “ канят пловдивчани на една специфична галерия, която носи заглавието " Светлина за Шипка ". Изложбата е благотворителна и показва 50 произведения на художници от цялата страна, които прегърнаха идеята за набиране на средства за възобновяване на читалищния дом-паметник в гр. Шипка.  

Откриването е на 1 май 2022 година в 11.00 часа. Изложбата може да бъде посетена до 8 май. Народно Читалище " Светлина - 1861 " гр. Шипка е едно от първите в страната, основано през януари 1861 година от даскал Христо Караджов. В началото то се обитава в стаята до клепалнята на църквата, а през 1870 година се реалокира в новопостроеното класно учебно заведение. Само една година по-късно, с постановката " Многострадална Геновева “, се дава начало на извънредно плодородна театрална активност. Залата на класното учебно заведение скоро се оказва дребна за дейната креативна активност и богатия сценичен репертоар на самодейците от Читалище Светлина. Те стартират да мечтаят за нова постройка, която да може да посрещне всички креативен потребности.

Средствата за градежа на постройката се набират с години посредством доброволни пожертвования в пари, розово масло и други, а в построяването вземат участие на доброволни начала шипченски строители и цялото население. Новата постройка, приключена през 1934 година, е умалено копие на Народния спектакъл, с невероятна звучност в концертната зала, и нейната сцена обезпечава през годините изява на голям брой театрални постановки и кино прожекции. През 80-те години на 20 век се подхващат ограничения за уголемение на постройката и рационализация на сцената, само че за жалост през 1989 година ремонтът е замразен и читалището се реалокира още веднъж в постройката на класното учебно заведение, където се обитава и до през днешния ден.

Част от показаните картини в изложбата " Светлина за Шипка "  са основани по време на живописен пленер, извършен през лятото на 2021 година, а останалите са подаяние от художници, поискали да се включат в идеята. В изложбата са показани произведения на над 20 художника.

" Отваряме вратите на Балабановата къща за тази галерия, тъй като откровено имаме вяра, че идеята заслужава необятна социална поддръжка. НЧ " Светлина – 1861 “ поддържа богата активност и се старае да пази и предава на бъдещите генерации българските обичаи и традиции. В постройката на читалището се обитават и библиотека, с над 31 000 тома книги и старопечатни издания, както и художествена изложба с произведения на известни шипченски скулптори и художници. Читалището развива сполучливо етнографски комплекс " Чирпанлиева къща “, която има богата етнографска колекция и е монумент на културата от локално значение от 1979 година Вярваме, че общата ни задача да съхраняваме недвижимото културно завещание и фактът, че изложбата гостува в Града на художниците - Пловдив, ще притегли съидейници и делото ще се увенчае с триумф “, разяснява и.д. шефът на ОИ " Старинен Пловдив “ доцент доктор Елена Кантарева – Дечева. 

" След Пловдив, изложбата ще отпътува към София, а по-късно ще бъде показана в Стрелча и Стара Загора. До момента от продажби на картини и дарения са събрани 2 213 лв.. Каним всички художници, които желаят да се включат, както и всички други искащи да оказват помощ с парични средства или непринуден труд да се свържат с нас “, приканват уредниците от НЧ " Светлина – 1861 “ гр. Шипка

Сметка за дарения:

Банка ДСК, гр. Казанлък

Титуляр:

НЧ " Светлина – 1861 “ гр. Шипка

IBAN: BG73STSA93000004324006

BIC: STSABGS

Основание: За Читалищен дом - монумент, гр. Шипка
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР