Народният представител Искрен Веселинов, който е председател на комисията по

...
Народният представител Искрен Веселинов, който е председател на комисията по
Коментари Харесай

Искат да намалят административната и финансова тежест в ЗУТ

Народният представител Искрен Веселинов, който е ръководител на комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в Народното събрание, заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация и заместник-председател на ПГ „ Обединени патриоти “ както и депутати от Обединени патриоти внесоха в деловодството на Народно събрание план за смяна в Закона за устройството на териториите. Промените целят понижаване на административната и финансова тежест в процесите на устройственото обмисляне, капиталовото планиране и разрешаване на строителството.

Предвижда се експлоатационните сдружения, предоставящи услуги в региона на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, топлоснабдяването и газификацията, да дават служебно пред административния орган изходни данни и информация, нужни при създаването на устройствени проекти и капиталови планове.

С измененията се планува съгласуването на заданията, на предложенията за изменение на подробни устройствени проекти и на плановете на устройствени проекти и техни промени с експлоатационните сдружения да се прави служебно от кмета на общината или от способния орган по член 124а, алинея 3 и 4, като експлоатационните сдружения са длъжни да дават желаната информация, стимулирани възражения и наставления в 14-дневен период от поискването. Разписана е и процедурата, и периодите, в които следва да се извърши съгласуването и даването на съответната информация.

Също по този начин при подаване на заявките за издаване на визи в тях да се разказва капиталовото желание и да се показват нужните за проектирането и за присъединението към мрежите на техническата инфраструктура изходни данни, които следва да бъдат предоставени от експлоатационните сдружения. С оглед на унифицирането му е планувано образецът на заявката да се утвърждава от министъра на районното развиване и благоустройството след координиране с ръководителя на Комисията по енергийно и водно контролиране. Във визите за планиране с изключение на досегашните данни ще се включват и предоставените от експлоатационните сдружения изходни данни и условия за присъединение към мрежите на техническата инфраструктура. Предлага се изходните данни и изискванията за присъединение да съдържат техническите параметри и условията на съответното сдружение към оборудванията в присъединения обект, скица с изтъкване на метода и мястото на присъединение, нужните сервитутни зони на оборудванията за присъединение, вероятните периоди за присъединение, както и други данни, избрани в съответните наредби по Закона за устройство на територията и Закона за енергетиката. Предвидено е визите за планиране да са съображение за подписване на контракти с експлоатационните сдружения за краткотрайно водоснабдяване на строителната площадка по време на осъществяване на строителството и/или за краткотрайно електроснабдяване на строителния обект – когато в парцела не е обезпечено зареждане, и на контракти за присъединение към мрежите на техническата инфраструктура при посочените в тях условия. Предлага се експлоатационните сдружения да не могат да слагат нови утежняващи възложителя условия.

В досегашната процедура възложителите на устройствени проекти – държавни и локални органи, физически или юридически лица заплащат на експлоатационните сдружения за даване на информацията, нужна за правенето на съответните проекти. По подобен метод стои и въпросът, когато се желаят нужните изходни данни и изискванията за присъединение при правенето на капиталови планове. На процедура лицата заплащат авансово, с цел да получат нужната информация по какъв начин да станат клиенти на съответните сдружения – за изследване на опциите за присъединение, за даване на данни, за подписване на предварителни контракти, за координиране на плановете и за окончателното присъединение към съответните мрежи. Наред с това доста се забавя и утежнява целият развой, тъй като би трябвало да се подават заявки и да се вършат съгласувания и заплащания поотделно с всяко едно експлоатационно сдружение, предоставящо услуги на съответната територия. При това размерът на таксите, които се заплащат, е забележителен и е в нарушаване на наредбите на § 3, алинея 2 от спомагателните разпореждания на Закона за устройство на територията. Съгласно визираната наредба цената на всички услуги, които дават експлоатационните сдружения в процеса на одобрение или на изменение на планове на общи или на подробни устройствени проекти, както и в процеса на одобрение на капиталови планове и издаване на позволения за градеж, като даване на изходни данни, координиране на планове, предоставяне на мнения или наставления и други, се дефинира по реда на член 7а от Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност и се утвърждава от съответния публичен регулатор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР