Народните представители започнаха споровете за това дали да се внесе

...
Народните представители започнаха споровете за това дали да се внесе
Коментари Харесай

В НС спорят по бюджета: Василев: МС се е замозабравил; ГЕРБ: Дълговете, които се теглят, трябва да се платят

Народните представители започнаха разногласията за това дали да се внесе или не нов бюджет за следващата година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Това стана незабавно, откакто депутатите гласоподаваха и сложиха за първа точка разглеждането на декларацията на Продължаваме промяната за внасянето на Законопроект за държавния бюджет за 2023 година

Румен Гечев от Българска социалистическа партия означи, че няма по какъв начин да се съгласят с удължаването на индикаторите от тази година. " Да задължим служебното държавно управление без мнения и логики да развива тук, да внесе бюджета и да стартираме дебата по действителни индикатори ", безапелационен е той.

Асен Василев, съпредседател на Продължаваме промяната уточни, че занапред до края на годината има месец. Той означи, че Министерски съвет дотам се е самозабравил, че министър председателят Гълъб Донев и служебният министър на финансите отхвърлят да отидат в Народното събрание поради служебни отговорности.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че Движение за права и свободи няма да поддържат декларацията на Продължаваме промяната. " Твърденията, че страната се оставя на автопилот без бюджет не са правилни. Когато приказваме за разноски би трябвало да обърнем внимание и на приходната част. Затова обръщаме внимание на приходите. Всички ние сме за още по-високи пенсии, по-високи заплати, само че за това обръщаме внимание за приходите. Когато приказваме за приходите, би трябвало да кажем от кое място ще дойдат тези разноски. Сега като виждаме какво се приказва в разходната част на база на изборния популизъм, би трябвало да водим диалози още какъв брой задължения ще теглим, кой и по какъв начин ще ги заплаща, и всички тези тематики, свързани с връщането на тези задължения. Трябва да знаем, че всички тези задължения някой би трябвало да ги заплати ", акцентира той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ разясни, че е ясно на хората със здрав разсъдък, че задълженията, които се теглят, би трябвало да се платят. Той се обърна към водача на Движение за права и свободи и насочи предложение към него да доразвие своето изявление и да уточни от кое място ще дойдат средствата и какво би трябвало да продадем, с цел да се сдобием с тях.

Мустафа Карадайъ, водач на Движение за права и свободи се обърна към Политическа партия и попита от каква морална позиция тяхната ПГ се вършат на моралисти в случай, че Конституционен съд е оповестил тяхно деяние за противоконституционно. " Нямате право. Вие за 7 месеца успяхте да счупите всички върхове - 15 милиарда лева дълг на година ", безапелационен е той.

Асен Василев, съпредседател на Политическа партия се намеси и съобщи, че по време на дебатите за някои разпореждания за удължение на Закона на бюджета е станало ясно, че служебният кабинет не желае да внесе бюджет, с цел да не се разкрият лъжите, които Мустафа Карадайъ до момента е разказвал. " Дългът по времето на Политическа партия спадна с 2 милиарда лева, върнахме насъбрания дълг от ръководството на ГЕРБ - 3 милиарда лева Целият дълг, който беше изтеглен стои в сметка на Българска народна банка, целият дълг, който служебният кабинет е изтеглил стои в Българска народна банка. Тази огромна неистина се прави с една единствена цел – не, да не се нанесе вреда на Политическа партия, а с цел да се нанесе вреда на обществената политика в тази страна, с цел да може да се върнем към бюджетирането на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това е повода да не се внесе бюджет ", акцентира той.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков също се намеси в дебата и съобщи, че в случай че одобряват удължаването на бюджета, то в края на следващата година ще има най-малко разлика от бюджетната прогноза от 5 млрд.лв., той даже уточни 10 милиарда лева " Искаме ли да подпомогнем най-засегнатите хора или желаеме да дадем остатъците на кръговете от компании, които Движение за права и свободи най-добре знаят кои са ", попита той.

Делян Добрев от ГЕРБ изясни, че не е възнамерявал да се изрича, само че точно изявлението на Асен Василев го е провокирало. " Защо не изтеглихте заем на 2%, както направиха Хърватия, а оставихте служебното държавно управление да го направи на 5%. Ще ви помоля да бъдете малко по-смирен, тъй като когато става въпрос за морал, вие сте последният човек в залата, който да приказва за морал ", уточни той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР