Народните представители в 48-то Народно събрание събраха кворум за стартиране

...
Народните представители в 48-то Народно събрание събраха кворум за стартиране
Коментари Харесай

Такова чудо в НС не е било! ПП разтягат локуми за математика и кабинет, Карадайъ ги свали на земята

Народните представители в 48-то Народно заседание събраха кворум за пускане на първото пленарното съвещание за новата 2023 година В началото на съвещанието изслушаха химна на Република България, както и химна на Европейския съюз. Единствено парламентарната група на „ Възраждане “ седна до момента в който звучеше химна на Европейски Съюз.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков застава отпред на парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност и СРС-тата. Това разгласи при започване на днешното пленарно ръководителят на Народно събрание Вежди Рашидов.

Комисията се ръководи на ротационен принцип от парламентарните групи и шефът й се сменя при започване на всяка сесия. Досега отпред бе Даниел Митов от ГЕРБ. Сега постът се поема от Рашков като народен представител от втората по величина група „ Продължаваме промяната “.

В началото на съвещанието Вежди Рашидов изчете и листата с постовете, които Народното събрание би трябвало да попълни. Сред тях са избори на шефове на Българска народна банка, Национален осигурителен институт и Сметната палата, конституционни съдии и други

Списъкът е дълъг и се чете при започване на всяка сесия, само че заради късите си мандати за последните две години парламентите не съумяха да попълнят нито един от постовете, чиито мандати са изтекли.

„ Тъй като е първият ден от новата парламентарна сесия, естествено е да сложим въпроса – кое е най-важното, което може да свършим. Отговорът е един – да изберем постоянно държавно управление. “

С тези думи на трибуната на Народното събрание се качи акад. Николай Денков, който е претендент за министър председател с втория мандат, даден на Политическа партия.

„ Именно по тази причина подходихме друго от всичко правено до момента – опитахме се да комбинираме задачите и дилемите, които може да осъществим през идната година “, сподели той и прочете единствено един параграф от декларацията, която групировката предлага като стратегия за възможен кабинет.

„ Питам всеки от вас с кой от целите ни не сте съгласни и с коя активност не сте съгласни “, сподели той.

„ Критиките бяха доста забавни. Ръководителят на една парламентарна група сподели, че това са техни цели, взети от тяхна стратегия. Други поддържаха декларацията, само че не поддържат няколко текста в нея. Това демонстрира, че сме си свършили работата и сме обединили в действителност най-важните точки и тематики. Можем ли да работим дружно и да ги реализираме. Тогава всеки от вас, когато обсъждаме в петък тази декларация, апелирам да отговори на следните въпроси. Дали сте съгласни тази декларация да бъде призната и да се търси състав на постоянно държавно управление. Ако пък не сте съгласни, по какъв начин си представяте кабинет с трети мандат? Ако не можете и на това, значи желаете избори “, счита Денков.

„ И в математиката и в живота 2 и 2 прави 4. Когато започнеш парламентарния живот с промени на Изборния кодекс и по-късно отхвърлиш всички благоприятни условия за постоянно държавно управление, това значи, че през цялото време сте се готвили за избори “, сподели той.

След него незабавно на трибуната застана водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадйъ.

„ Отбелязваме 3 години на Движение за права и свободи от доктор Ахмед Доган. Основната ни философия е обединеността. Изминалата година обаче бе невиждана – тя върна кошмара на войната в Европа, сложи без заобикалки въпросите за новия международен ред. Видяхме последните несполучливи избори. Бяхме сложени пред огромно тестване още при започване на 48-то Народно събрание при избора на ръководител. Провали се и шансът за кабинет с първи мандат “, заключи Карадайъ.

По думите му вторият опит за сформиране на държавно управление е изработен по еднакъв метод с първия.

Според него отговорността на всички би трябвало да е ангажирана от третия мандат, без значение от последствията за рейтингите на партиите. „ Трябва да намерим решение за постоянен кабинет с явен небосвод и съответни задания за осъществяване “, сподели той.

По думите му няма да има опрощение за никого, в случай че политиците се провалят в този си опит.

„ Хората желаят постоянен кабинет. Те ни дават явен знак, че ни дават късмет да преодолеем политическата рецесия, която ни води към институционален срив. Демонстрират извънредно самообладание и ние не би трябвало да проваляме тази опция “, счита водачът на Движение за права и свободи.

Той предвижда още веднъж предварителни избори пред страната.

„ Изборите се печелят от месии през последните години, които убеждават по какъв начин ще махнат неприятните и с това ще решат проблемите на хората, като преди този момент са основали лицето на неприятния в облика на политическия си конкурент “, проучва той.

Според него обаче проблемите на хората единствено се задълбочават, а обстановката не се усъвършенства.

„ Тези политически сили се оказват мощни единствено в омразата, отрицанието и основаването на неприятен облик в съперника. Тези сили нямат потенциала да ръководят. Трябва да спрем с лъжите и да слагаме национални цели “, сподели той.

Карадайъ прикани партиите да загърбят политическия нарцисизъм.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР