Народните представители приеха на проект на решение да задължат Министерски

...
Народните представители приеха на проект на решение да задължат Министерски
Коментари Харесай

Депутатите задължиха МС да преговаря за централите от Маришкия басейн, част от ПП са против

Народните представители одобриха на план на решение да задължат Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика. Депутатите се сплотиха към плана на решение и бяха единомислещи, че задачата е опазване на въглищните централи в страната. Проектът на решение беше признат със 175 гласа „ за “.

Всички парламентарни групи поддържаха единомислещо проекторешението като се изключи двама депутати от ПГ на Политическа партия, които бяха гласоподаваха „ срещу “ и четирима, които гласоподаваха „ въздържал се “.

От ПГ на „ Демократична България “ също имаше трима, които гласоподаваха „ въздържал се “. Последва и прегласуване, в което планът на решение беше признат с 187 гласа " за ", като от ПГ на Политическа партия също имаше двама срещу и четирима въздържали се, а при Демократична България броят на въздържали се набъбна на пет народни представители.

Според плана на решение, Министерски съвет се задължава посредством заместник-министър по ръководителят по ръководство на европейските средства и министъра на енергетиката в период до 31.03.2023 година да предприеме всички нужни дейности за промени на ПВУ в част енергетика. В проекторешението се планува отпадането на уговорката за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа сила с 40% до края на 2025г. взимайки изходните равнища от 2019 година и продължение работата на централите от Маришкия басейн без ограничавания до 2038 година

Освен тази смяна на стр.115 от ПВУ се предлага да се преработи инфраструктурата за предпазване на електрическа сила от ВЕИ в грантова скица за акумулатори за физически и юридически лица с интензитет на помощта 50%. В проекторешението е записано, че Министерски съвет ще бъде длъжен да пренасочи всички спестени суми по изпълнени планове от ПВУ за плана за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд. Отпада текста от ПВУ за развиване на геотермална сила.

„ Разчитах на груповия разсъдък в тази зала, разчитах че през днешния ден партията на „ Промяната “ е станала партия на покаянието и ще поправи грешките си от последните две години. Хората в този момент са на открито поради това, че вие сте взимали решения на мрачно, да оставите 20 хиляди души без работни места и да пандизите енергетиката “, обърна се Десислава Атанасова към Политическа партия, които не поддържаха част от измененията в Плана за възобновяване. При гласуването 46 народни представители от Политическа партия гласувата „ въздържал се “, а 1 гласоподава „ срещу “.

На Политическа партия им беше припомнено, че 4-та точка гласи повече средства за за саниране и да не изкарване повече сдружения от БЕХ, което ще докара до над 1 милиард лв. загуби.

„ Съгласихме се предвид на новите неща да подкрепим дали е допустимо да се предоговорят 40% записани в Плана за възобновяване, а не повече пари за саниране “, съобщи Кирил Петков.

Според Политическа партия санирането на блоковете е безмислено харчене на средства за „ стереопори “.

Красимир Вълчев напомни на Кирил Петков, че няма никакво ново събитие, тъй като записаното в ПВУ за затваряне на централите е доста преди войната в Украйна. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР