Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за

...
Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха въвеждането на термина интимна връзка в Закона за защита от домашно насилие

Народните представители одобриха на първо четене промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

Законопроектът бе признат със 144 гласа " за ", 58 " срещу " и 9 въздържали се. С измененията се планува отпадане на понятието " фактическо съпружеско общуване ", а вместо това въвеждане на дефиницията " интимна връзка ". 

От " ИТН " считат, че с сегашния законопроект за Наказателния кодекс не се реализира нужният резултат. Цветан Предов попита за какво би трябвало да отпадне понятието фактическо съпружеско общуване, а вместо това да влезе интимна връзка. Според него, до момента в който се откри дали има интимна връзка, или не, това може да се употребява за злоупотреби. Предов заподозря вносителите на измененията в опит да прокарат текстове от Истанбулската спогодба, които по думите му са противоконституционни.

От Българска социалистическа партия поддържаха позицията на Има Такъв Народ. Георги Свиленски съобщи, че вносителите би трябвало да показват законопроектите си. Свиленски помоли Бойко Борисов да излезе на трибуната и да разясни какво се схваща под понятието " интимна връзка “.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ прикани народните представители да не употребяват подигравка, до момента в който се преглежда законопроектът. Тя разясни, че с понятието " интимна връзка “ се цели основаване на механизъм за отбрана за жертвите на принуждение, които обаче не са в брачен връзки. Бившият правосъден министър разясни, че понятието " фактическо съпружеско общуване “ ще бъде непокътнато за изясненост, а към него ще бъде добавено понятието " интимна връзка “.

" Елементите, които включва една интимна връзка бяха доста ясно обрисувани по време на Правна комисия. На второ четене ще бъде направена нужната редакция, която ще звучи по следния метод " Интимна връзка съставлява цялост от доброволни и трайни персонални, интимни и полови взаимоотношения сред две лица без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правнорегулиране от различен закон. " Трайни “ са връзките с дълготрайност от най-малко 60 дни “, съобщи Йорданова.

По думите й с тези ремонти в закона ще се вкара по-голяма точност в изрече и ще се затворят опциите за злоупотреби с разширената протекция, която би се предоставила с този закон.

Според Иван Ченчев от Българска социалистическа партия дадената от Йорданова формулировка е неразбираема. Той изясни, че няма по какъв начин да се преброи какъв брой дни са минали от взаимоотношенията сред двама души.

" Кой ще брои тези дни, а в случай че са минали 30 дни, какво вършат сътрудниците. Ако се насилват физически, ще има ли последици за тях? Като няма 60 дни, няма да има. Това е някакво нечувано безумство, което се пробвате да сътворите върху безумието, което сте внесли “, съобщи Ченчев.

Той сподели още, че част от предварителната защита на домашно принуждение е точно промяната на просветителната система.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ също попита по какъв начин може да се дефинира началото на интимната връзка – дали от първата среща, или от първия полов контакт.

Надежда Йорданова разясни, че слагането на времева граница, повдига голям брой въпроси. По думите й българският съд ще откри най-хубавият баланс за правоприлагане, а за това по какъв начин ще бъде доказвано, тя счита, че юристите знаят по какъв начин да го създадат. Йорданова също поддържа тезата, че би трябвало да има промяна в просветителната система.

" Ние гледаме изменение в Закона за домашно принуждение. Това е законът, който дава протекция. Ние не променяме Наказателния кодекс с това “, посочи тя.

Петър Петров от " Възраждане “ съобщи, че импортираният законопроект, който се разисква през днешния ден, е опит за надграждане на предходните промени, които бяха направени през миналия месец в Закона за отбрана от домашното принуждение. Петров посочи, че в закона би трябвало да бъде вкаран текст, който да урежда връзките сред двама души, които обаче не са във фактическо съпружеско общуване. От " Възраждане “ считат, че сред първо и второ четене би трябвало да се добави текст, който да показва, че лицата са в трайни взаимоотношения, когато са в предишна фаза на съпружеското общуване. Петров сподели още, че това по какъв начин могат да бъдат потвърдени тези взаимоотношения може да стане по три способа от Гражданско-процесуалния кодекс: посредством оглед и освидетелстване, експертиза и посредством очевидци.

Радостин Василев съобщи, че от ПП-ДБ ще предложат 60 дни, с цел да може да се смята, че двама души са в интимна връзка, тъй като от толкоз време действа некоалиционното ръководство сред първата и втората политическа мощ.

Маргарита Махаева от " Възраждане “ съобщи, че не би трябвало да бъде изключвана хипотезата за принуждение над мъже. Тя също по този начин изиска да бъде даден оптималният период от 21 дни за разглеждане на законопроекта сред първо и второ четене.

Кирил Петков съобщи, че обществото е дало ясна поръчка " Нито една повече “. Бившият министър председател сподели още, че Дебора и причинителят на закононарушението против нея са били в интимна връзка. Съпредседателят на ПП-ДБ разгласи, че от парламентарната група застават твърдо зад измененията и няма да правят отстъпка, тъй че да няма повече такива случаи.

Костадин Костадинов съобщи, че не се е обърнало внимание на други закононарушения, които са били осъществени през миналата седмица. Той счита, че всички закононарушения са отвратителни и бе безапелационен, че в Наказателния кодекс има текстове, които споделят ясно какво би трябвало да бъде наказването. 

Тошко Йорданов репликира думите на Костадинов, казвайки, че институциите в страната не си правят работата и в случай че това не беше по този начин, Народното събрание нямаше да се събере на изключително съвещание през днешния ден. 

Лидерът на " Възраждане " упрекна ПП-ДБ в цинизъм. Според него втората политическа мощ се е пробва да употребява случая с Дебора от Стара Загора за своите политически цели. Костадинов обаче разясни, че жителите, протестирали предходната седмица в цялата страна против насилието, са викали за оставката на държавното управление. 

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС съобщи от трибуната, че в случай че народните представители желаят да разрешат казуса с домашното принуждение, би трябвало да прегледат въпроса с ограничаващите заповеди. Според него точно ограничаващите заповеди биват непрекъснато нарушавани, а органите на реда не могат да реагират вярно заради липса на изясненост. 

Корнелия Нинова съобщи, че обществото в страната ни боледува от липса на правдивост и от неналичието на функциониращи управляващи. 

" Обществото ни е болно, само че от липса на правдивост. Домашното принуждение е непоносимо закононарушение, само че е част от доста по-голям проблем - от експанзията, омразата, от опълчването и насилието. Още по-голямо внимание заслужава насилието сред деца в учебно заведение, насилието по улиците сред нападателни водачи, насилието от съседи на етажна благосъстоятелност. Проблемът е голям. В резултат на този проблем - на експанзия, ненавист и липса на справедлиовст, избухнаха тези митинги. Според нас те бяха естествени и естествени. Те бяха митинги против действието на системите - на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт ", съобщи тя. 

Председателят на Българска социалистическа партия сподели още, че обществото няма да разреши на политическите сили да употребят натрупалото се неодобрение. Според нея точно поради това по-късно шествията не са траяли. 

Нинова разяснява и предлагането за въвеждане на формулировка " интимна връзка ". По думите й всички специалисти са безапелационни, че тази корекция не е премислена. За нея този текст блокира битката с насилието, тъй като, с цел да накажеш насилника, първо би трябвало да докажеш интимната връзка. Тя заподозря вносителите в опит да прокарат правилата на Истанбулската спогодба и заобикалянето на Конституцията на страната и Семейния кодекс.

Йордан Иванов от ПП-ДБ разясни, че с предлаганите промени в Закона за отбрана от домашното принуждение се планува увеличението на обсега на лицата, които са жертва на сходен вид похищения, а не прокарването на други хрумвания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР