Народната певица Славка Калчева вдигна на крака млади и стари

...
Народната певица Славка Калчева вдигна на крака млади и стари
Коментари Харесай

Читалището в Белцов отбеляза 100-годишен юбилей

Народната певица Славка Калчева подвигна на крайници млади и остарели като всички се хванаха на огромно кръшно българско хоро

Почти всички поданици на село Белцов, доста самодейци и посетители от близо и надалеч се събраха, с цел да отбележат стогодишнината от основаването на читалището в обитаемото място. От самото начало до ден сегашен читалището носи името „ Пробуда “ и към този момент век ревниво извършва задачата си. Празничната стратегия, отдадена на юбилея, продължи повече от три часа. Независимо от превратностите на времето, храмът на духовността съумява да поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културния живот, съхранява и развива българските традиции и обичаи. Пет генерации от жителите на Белцов са израсли с вълненията и трепетите на самодейността в читалищните зали, с книгите от библиотеката, с функциите от театралните постановки, с програмата на музикалните сътави. Гости на празника бяха кметът на община Ценово доктор Петър Петров, ръководителят на Общинския съвет Георги Георгиев, читалищни дейци от общината. „ Читалището в Белцов се трансформира в самобитна институция, по която към този момент доста други „ си сверяват часовника “. Вие, читалищните дейци и самодейци не спряхте да поддържате българския дух, подклаждахте самобитността на локалното население, предадохте на младите генерации националните традиции и обичаи. Много е мъчно да се изброят оценките и премиите, които читалището е получавало през годините “, се споделя в приветствения адрес на доктор Петров до юбилярите. Като подарък читалището получи икона, орден за запазване на българските традиции и обичаи и почетен плакет.

Празничната стратегия стартира със символичното предаване на съхранения български дух от най-възрастната самодейка към най-малката читателка в читалището. Поздрав от песни и танци към рождениците сервираха певчески и танцови групи от Новград и Караманово. Историята на НЧ „ Пробуда 1922 “ бе показана по автентичен метод с презентация. 51 са жителите на Белцов, които преди 100 години стават учредители на читалището, а за негов пръв ръководител е определен Илия Герджиков. През 1959 година е направена първата копка на сегашната постройка, която е построена напълно с непринуден труд на локалното население. Като запазена марка на читалището са обичаите Бразаи и Къпане на млади зетьове в ледените води на Янтра. Всеки от самодейните сформира към читалището се показа с осъществявания.

Народната певица Славка Калчева подвигна на крайници млади и остарели като всички се хванаха на огромно кръшно българско хоро. Беше спазена традицията и юбилярите под звуците на „ Многая лета “ духнаха свещичките на голямата торта. Небето над Белцов беше огряно и от пъстроцветна заря.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР